Dolar 44,3470
Euro 51,4650
Altın 6.292,06
BİST 12.946,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 19°C
Cts 15°C

Karadeniz’deki doğal gaz için harekete geçildi

Karadeniz’deki doğal gaz için harekete geçildi
04/02/2021 23:18
A+
A-

Karadeniz’deki doğal gaz için harekete geçildi

Karadeniz’de keşfedilen doğal gazın karaya ulaştırılması için boru hattı çalışmalarına başlandı.

Karadeniz’de bulunan 405 milyar metreküplük doğalgazın çıkarılması için dev bir adım atıldı. Proje kapsamında ilk etapta 10 kuyunun sondajının tamamlanması hedefleniyor. Doğalgazı denizin altından karaya ulaştıracak boru hattı çalışmalarına başlandı.

Karadeniz açıklarında keşfedilen doğalgaz Türkiye’nin petrol ithalatını azaltarak elini güçlendirecek.

Gazın, milli ekonomiye hızla kazandırılması büyük önem taşıyor.

Filyos Limanı’nda bunun için hummalı bir çalışma var.

“Türk ekonomisine kazandırmak bizim birinci hedefimiz”
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Filyos Limanı’ndaki son durumu TRT Haber’e anlattı.

“2023’te Filyos işleme merkezine getirip, Türk ekonomisine kazandırmak bizim birinci hedefimiz. Petrol endüstrisi, son derece üst düzey teknolojiyi kullanan bir endüstri. Bizim özellikle denizin 3 bin metre tabanına yaptığımız, deniz tabanı sistemleri dünyanın en ileri teknoloji uygulamalarından birine sahne olacak.”

150 kilometre uzunluğunda boru hattıyla karaya ulaşacak
O gazın karaya ulaşacağı Filyos Limanı, dünya çapında bir teknolojik operasyona sahne olacak.

Karadeniz’deki doğalgaz, deniz tabanında 150 kilometre uzunluğunda boru hattıyla karaya ulaşacak. Bu proje, ithalatı azaltacağı gibi önemli bir milli teknoloji hamlesi de olacak.

Bilgin, “Bizim bu projede işbirliği yapacağımız yabancı firmalardan aradığımız bir şey var, milli enndüstride işbirliği ve milli istihdama katkı” diye konuştu.

Filyos hem enerji hem lojistik üs olacak
Kanuni sondaj gemisi de nisan ayı içinde göreve başlayacak.

Sakarya gaz sahasında ilk faz için 10 kuyunun sondajı ve kuyu tamamlama işlemlerinin bitirilmesi amaçlanıyor.

Filyos bölgesi, hem ticari hem de lojistik bir üs olacak.

Türkgün