Dolar 34,1779
Euro 37,8409
Altın 2.909,57
BİST 9.080,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Açık
İstanbul
27°C
Açık
Cum 30°C
Cts 28°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Körfez barışının ardından ‘Türkiye’ açıklaması: İlişkilerimiz gayet iyi

Körfez barışının ardından ‘Türkiye’ açıklaması: İlişkilerimiz gayet iyi
26/01/2021 19:25
A+
A-

Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lulve Raşid el-Hatır, yaklaşık 3,5 yıl süren Körfez krizinin bölgedeki tüm ülkeler için kayıp olduğunu belirtti. Hatır, ‘Türkiye ve İran ile ilişkilerimiz gayet iyi ve bölgede istikrarın hakim olduğunu görmekten mutluyuz.’ diye konuştu.

Hatır, Katar merkezli Al Jazeera haber ağının Midan internet sitesine yaptığı açıklamada, Körfez krizi sonrasında varılan çözümü değerlendirdi.

Körfez krizinin Katar’ın dış politikasına etkisine değinen Hatır, Türkiye ve İran’ın desteğine ilişkin, “Körfez krizinde Katar’a uygulanan abluka sürecinde bize destek verenlere minnettarız.” dedi.

Hatır, “Türkiye ve İran ile ilişkilerimiz gayet iyi ve bölgede istikrarın hakim olduğunu görmekten mutluyuz.” diye konuştu.

Körfez krizindeki çözümün “stratejik açıdan önemli” olduğunu vurgulayan Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, “Körfez krizi herkes için bir kayıptır, kimseye faydası yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Hatır, krizin Katar’ın tercihleri dışında geliştiğinin altını çizerek, “Stratejik kararımız bu sürece zarar vermemek.” ifadesini kullandı.

– KÖRFEZ KRİZİNDE ÇÖZÜM
Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn ve Mısır, 5 Haziran 2017’de “terör gruplarını desteklediği” suçlamasıyla Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmiş ve bu ülkeye ekonomik ambargo uygulamaya başlamıştı.

Katar, söz konusu ülkelerin tüm suçlamalarını reddederken bu durum Körfez bölgesinde krize yol açmıştı.

Krizin çözümü için uzun süredir yürütülen çabalar sonucu 5 Ocak’ta Suudi Arabistan’da düzenlenen 41’inci Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi’nde Katar’a yönelik ambargonun kaldırılması ve diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi kararlaştırılmıştı.AA