Dolar 34,1623
Euro 38,1653
Altın 2.914,46
BİST 9.777,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Çok Bulutlu
İstanbul
18°C
Çok Bulutlu
Pts 18°C
Sal 22°C
Çar 24°C
Per 27°C

Yunan profesör Dr. Hristos Rozakis, Türkiye sözleri sonrası ihraç edildi

Rozakis, Meis adasının Yunan toprağı olduğunu anlatmaya çalışan Yunanlı sunucuya, “Tabi ki. asıl mesele Meis’in Türkiye sahillerine çok yakın olması. Meis’in karşısındaki kıyıların uzunluğu daha çok büyük ve kıta sahanlığının sınır çizgilerini belirlemek için temel kriterlerden biri de kıyıların uzunluğudur” cevabını verdi.

Yunan profesör Dr. Hristos Rozakis, Türkiye sözleri sonrası ihraç edildi
23/07/2020 22:02 | Son Güncellenme: 23/07/2020 22:03
A+
A-

Yunan profesör Dr. Hristos Rozakis, Türkiye sözleri sonrası ihraç edildi

Atina Üniversitesi profesörlerinden Dr. Hristos Rozakis, Türkiye ve Yunanistan arasında gerilime neden olan gelişmelere ilişkin ‘Meis Adası Türk sahiline daha yakın’ açıklaması sonrası üye olduğu Yüksek Bilim Konseyi’nden ihraç edildi.

Atina Üniversitesi profesörlerinden Dr. Hristos Rozakis, Yunanistan’da katıldığı bir programda Meis Adası’nın Türk sahiline daha yakın olduğunu söyledi. Rozakis açıklamaları üzerine üyesi olduğu Yüksek Bilim Konseyi’nden ihraç edildi.

Yunanistan’da gündem olan olayda TV sunucusu, Türkiye’nin KKTC ile yaptığı kıta sahanlığı anlaşmasını eleştirdi. Rozakis de “Türkiye kıyılarının, Kıbrıs kıyıları boyunca uzunluğu çok daha büyüktür. Sonuç olarak Türkiye, Kıbrıs kıyılarına kendi kıyılarına yakın bir sınır çizgisi çizdi. Böylece Türkiye daha fazla kıta sahanlığı aldı” dedi.

Konuyu Meis adasına getiren Yunan sunucu, profesörün açıklamasına sert sözlerle tepki verdi. Rozakis, Meis adasının Yunan toprağı olduğunu anlatmaya çalışan Yunanlı sunucuya, “Tabi ki. asıl mesele Meis’in Türkiye sahillerine çok yakın olması. Meis’in karşısındaki kıyıların uzunluğu daha çok büyük ve kıta sahanlığının sınır çizgilerini belirlemek için temel kriterlerden biri de kıyıların uzunluğudur” cevabını verdi.

İhraç edildi
Sunucunun, “Şu anda Yunanistan karasularının 12 deniz miline genişletmesi yanlış mı olur?” sorusuna Rozakis, “Yunanistan’ın şu an 12 mil karasuyu ilan edecek kapasiteye sahip olmadığını anlamanız lazım. Çünkü böyle bir adım tüm Ege denizini kilitler” karşılığını verdi. Rozakis açıklamaları üzerine üyesi olduğu Yüksek Bilim Konseyi’nden ihraç edildi. Yunanistan medyası, Rozakis’i sert sözlerle eleştirdi.

Türkiye’nin burnunun dibinde