Dolar 32,3810
Euro 34,6951
Altın 2.400,49
BİST 10.054,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

HALDEN ANLAYAN’ TELEFONLAR GELİYOR

HALDEN ANLAYAN’ TELEFONLAR GELİYOR
22/02/2013 01:27
A+
A-

Hastalarına yardımcı olmak amacıyla, gün içindeki duygu durumları hakkında bilgi sahibi olmak isteyen psikologlara teknolojik destek geliyor.

İngiltere’de akıllı telefonlar için geliştirilen bir uygulama, kullanıcının duygu durumunu belirleyip, psikologlara, hastalarının gün içindeki ruh hali hakkında ayrıntılı bilgi vererek yardımcı olacak.

EI Technologies adlı şirket tarafından geliştirilen Xpression adlı uygulama, kullanıcıların sesindeki duygu durumlarını belli eden değişikliklere bakarak, bu kişi için, ”sakin”, ”mutlu”, ”üzgün”, ”öfkeli” ve ”kızgın veya korkmuş” olarak tanımlanan 5 ruh halinden hangisinin geçerli olduğunu belirliyor. Daha sonra ise duygu durumundaki değişikliklerin hangi zamanlarda meydana geldiğini kaydeden uygulama, bu bilgileri günün sonunda otomatik olarak kullanıcıların psikologlarına e-posta ile gönderiyor.

Her zaman açık durumda tutulması gereken uygulama kullanıcının sesini, ailesiyle, dostlarıyla, meslektaşlarıyla ve hatta evcil hayvanlarıyla yaptığı konuşmaları her saniye dinliyor. Telefon konuşmalarını da dinleyen uygulama buna karşılık kullanıcının özel hayatının gizliliğine saygı göstererek, sözlerini kaydetmiyor. Uygulama bunun yerine sadece kullanıcının sesindeki ani düşüşler gibi belirleyici akustik özelliklere odaklanıyor.

Xpression, önce 200 milisaniye uzunluktaki akustik enstantaneleri uzaktaki bir hizmet sağlayıcıya gönderiyor. Burada kişinin duygu durumu otomatik öğrenme sistemi aracığıyla belirlendikten sonra kaydedilmek üzere tekrar uygulamaya geri gönderiliyor. Sistem, sesleri analiz ederek, ”yükselme, şiddet, ani düşüşler ve konuşma hızı” gibi faktörlere göre kişinin içinde bulunduğu ruh halini kusursuz bir şekilde belirleyebiliyor.

Uygulamayı geliştiren şirketin bilim danışmanı, İngiltere’nin Norvich kentindeki East Anglia Üniversitesi’nden Stephen Cox, kişinin ses kalıplarına bakarak duygu durumunu belirlemenin çok başarılı sonuçlar verdiğini ifade etti.

İngiliz klinik psikolog Adrian Skinner da uygulamaya ilişkin düşüncelerini, ”Bu tip bir teknolojiye büyük bir ihtiyaç var” sözleriye dil getirdi. Skinner, ”Depresyon gibi sağlık durumlarında, kişiler kendi ruh halleri hakkında günlük tutmayı keserler. Hastaların duygu durumuna ilişkin bize daha eksiksiz günlükler sunması halinde bu uygulama, hastanın ruh halini yükselten veya düşüren günlük tetikleyicileri daha iyi belirlememize katkı sağlar” diye konuştu.

Şirket yetkilileri geliştirilen uygulamanın klinik denemelerinin bu yıl içinde yapılacağını duyurdu.

Kaynak: AA