Dolar 34,2532
Euro 37,5826
Altın 2.913,73
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
30°C
Parçalı Bulutlu
Cts 26°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C

SÜPER AY PAZARTESİ GÜNÜ GÖKYÜZÜNDE BELİRECEK

SÜPER AY PAZARTESİ GÜNÜ GÖKYÜZÜNDE BELİRECEK
13/11/2016 18:41
A+
A-

14 Kasım Pazartesi akşam saatlerinde yaşanacak “Süper Ay” 21. yüzyılda gerçekleşecek en büyük dolunay olacak.
Akşam saatlerinde gökyüzüne bakıldığında normal zamanlara oranla ay %14 daha büyük ve %30 daha parlak görülecek. Bir önceki süper ay 1948 yılında gerçekleşmişti.
Bu görsel şölen hakkında Okyanus Koleji Avcılar Kampüsü bünyesinde bulunan Uzay Bilimleri Araştırma Merkezi’nde (UBAM) görev yapan Astronom Abdullah Karalar, 21. yüzyılda Dünyaya en yakın konumda olacak olan dolunay hakkında bilgiler verdi.

SÜPER AY NEDİR ?

Astronom Abdullah Karalar; “Bildiğiniz üzere ay dünyanın etrafında belirli bir yörüngede hareket etmektedir. Bu hareketi sonucunda ay 28 günlük süreçte 5 farklı evrede gözlemlenir. Evrelerden bir tanesi de dolunaydır. Ayrıca Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi elips şeklindedir ve Dünya bu şeklin tam merkezinde değildir. Dolayısıyla Ay, Dünya etrafında dolaşırken belli periyotlarla Dünya’ya yakınlaşıp uzaklaşır. En yakın olduğu dönemde 356.000 km uzaklıkta iken en uzak olduğu dönemde 407.000 km uzaklıktadır.
Ay’ın Dünya’ ya en yakın olduğu pozisyonuna “yerberi” denmektedir. Süper Ay dediğimiz şey ise bu iki astronomik olayın aynı anda gerçekleşmesidir. Yani Ay, yerberi pozisyonunda iken dolunay evresinde ise astronomide buna “Süper Ay” denir” şeklinde bilgiler verdi.

SÜPER AY’I NASIL GÖZLEMLEYEBİLİRİZ ?

Bu olayın nadir gerçekleşen bir olay olduğunu vurgulayan UBAM Astronomu Abdullah Karalar, bir önceki Süper Ay’ın 1948 yılında gerçekleştiğini ve 21.yüzyılda bir daha böylesine büyük bir Süper Ay’ın olmayacağını belirtti.

Bu harika doğa olayını gözlemlemek isteyenlerin saat 17:30 – 02:00 saatleri arasında gökyüzünde Ay’ı aramaları gerekecek. Süper Ay’ın normal zamanlara göre daha büyük olduğunu fark etmek isteyenlerin, Ay’ın ufkun üzerine çıktığı andan itibaren yani 17:30 ile 18:00 saatleri arasında gökyüzüne bakmalarını tavsiye eden Okyanus Koleji Eğitim Görevlisi Astronom Karalar “%14 lük fark, ancak çevremizde bulunan ağaç, ev gibi, o anda geçen uçak gibi cisimlerin yanında ayı görüp, kıyaslayarak fark edebileceğimiz bir orandır” dedi.

DHA