Dolar 34,1385
Euro 37,0740
Altın 2.955,16
BİST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 18°C
Pts 19°C
data-full-width-responsive="true"
data-full-width-responsive="true"

107 SU MARKASI SINIFTA KALDI

107 SU MARKASI SINIFTA KALDI
17/01/2013 15:05
A+
A-

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi’nin ambalajlı sularla ilgili hazırladığı raporda 107 su markasının standart dışı bulunduğu bildirildi

Ambalajlı su’ların sağlıklı olduğundan ne kadar eminsiniz? Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi tarafından hazırlanan rapor, ambalajlı suların tahmin ettiğimiz kadar sağlıklı olmadığını ortaya koydu. Yapılan incelemelerde 107 su markasının standart dışı bulunduğu ifade edilirken, 83 markanın da izin verilenden 100 kat daha fazla kanserojen madde kullandığı tespit edildi.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi tarafından hazırlanan ”Ambalajlı Su Raporu”na göre; 107 su markası, ulusal ya da uluslararası standartlardan bir veya birkaçına uygun değil.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı Kemal Özer, yaptığı yazılı açıklamada, ”Ambalajlı Su Raporu”nun hazırlıklarına bir yıl önce başladıklarını, önce tüm markaları analiz etmek için Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi ile görüşmeler yaptıklarını ancak analizler için yüklü bir maliyet çıktığını belirtti.

SAĞLIK BAKANLIĞI’NA SUÇLAMA

Sağlık Bakanlığı’nın bazı markalarda kirlilik olduğu iddiasıyla sektörün yarıya yakınını teşhir ettiğini belirten Özer, bakanlığın daha sonra markaların numunelerinin yönetmeliğe uygun bulunduğu ve üretim izni verildiği yönündeki açıklamayla kendini tekzip ettiğini savundu.

Özer, bu süreçteki teşhirlerin yeterli bir çalışmanın sonucundan ziyade, kamuoyunu ve medyayı tatmine yönelik bir girişim olduğunu ileri sürerek, Sağlık Bakanlığı’nın süreci yönetemediğini savundu.

107 SUSINIFTA KADLDI

Kemal Özer, ellerindeki mevcut verilere göre, su markalarının çoğunluğunun ulusal ya da uluslararası standartlara uymadığını ileri sürerek, rapora ilişkin şu bilgileri verdi:

”Tespit ettiğimiz bulgulara göre tam 107 su markası, bırakınız ideal değerleri ulusal ya da uluslararası standartlardan bir veya birkaçına bile uygun değildir. İncelediğimiz su markalarında yaklaşık olarak 30 çeşit kimyasal kirleticiye rastlanmıştır. ‘Akrilamid’ konusunda, toplam 58 su markası Amerika Çevre Ajansı (EPA) standartlarına uygun çıkmazken, bir tanesi ilgili parametrede Yönetmelik, Avrupa Birliği (AB) ve Dünya Sağlık Örgütü kriterlerine de uymuyor.

Benzo(a)piren konusunda ise 2 su markası Yönetmelik ve Avrupa Birliği standartlarına uygun değilken biri EPA standartlarına da uymamaktadır. Bir su markası TSE, Yönetmelik, AB ve EPA’nın ‘civa’ kriterlerine uygun değil. 8 su markasının ‘amonyum’ değerleri, TSE’nin değerlerinden bile yüksek. İki su markasının ‘kadmiyum’ değerleri, hem Yönetmelik hem de Dünya Sağlık Örgütü’nün standartlarına uymazken, 6 su markası EPA’nın ‘nitrat’ sınırlarının çok üstünde. Yine 2 su markası TS-266’nın ‘nitrat’ değerlerini aşmaktalar.”

Özer, yaptıkları araştırmada 31 su markasının TSE ve Yönetmeliğin nitrit sınırlarını aştığını belirtti.

Kanserojen ”epikloridin” parametresine bakıldığında 83 su markasının EPA’nın öngördüğü değerlere uygun olmadığını, bunlardan birinin izin verilen sınırın tam 100 katı değeriyle yönetmeliğe, AB ve Dünya Sağlık Örgütü’nün kriterlerine de uymadığını aktaran Özer, ”Tetrakloretan” ve ”trikloretan” maddeleri konusunda 16 su markasının da EPA’ya göre standart dışı olduğunu vurguladı.

Yine EPA’nın belirlediği su standartlarına uymayan 18 su markasının ”toplam trihalometanlar” parametresinde sınırların dışında olduğunu kaydeden Özer, ayrıca 18 su markasının Dünya Sağlık Örgütü’nün kanserojen ”vinil klorür” sınırlarını aştığını, bunlardan birinin söz konusu kategoride dünyadaki hiçbir standarda uygun olmadığını kaydetti.