Tatar ve Başkurt Türkleri, Sabantuy Bayramı’nı kutladı
Tatar Türklerinin Yaz Bayramı: Sabantuy nedir?
”Sabantuy” Tatar, Başkurt ve Çuvaş Türkleri arasında bilinen ve kutlanan milli bir bayramdır. Aynı zamanda Kuzey Kafkasya’da Nogaylar ve Balkarlar tarafından da benzer bayram kutlamaları yapılmaktadır.

Tatar ve Başkurt Türkleri, Sabantuy Bayramı’nı kutladı
Rusya’nın başkenti Moskova’da yaşayan Tatar ve Başkurt Türkleri, Sabantuy Bayramı’nı kutladı.
Rusya’nın başkenti Moskova’da Sabantuy Bayramı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.
Kolomenskaya parkında düzenlenen etkinliğe, Tatar ve Başkurt Türklerinden binlerce kişi katıldı.
Gösterilerin yapıldığı alanda Tatar ve Başkurt çadırları kuruldu, halk dansları gösterisi yapıldı.
Ses sanatçılarının sahne aldığı, atlı gösterilerin sunulduğu programda, katılımcılara geleneksel yemekler ikram edildi.
Sabantuy Bayramı, Rusya’nın 50’den fazla bölgesi ile dünyanın 20’den fazla ülkesinde ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinde düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.
Genellikle ilkbaharda toprağın ekilmesinin ardından kutlanan Sabantuy, bahar ve ekin günlerinin coşkusunu yansıtıyor.
Tatar Türklerinin Yaz Bayramı: Sabantuy nedir?
”Sabantuy” Tatar, Başkurt ve Çuvaş Türkleri arasında bilinen ve kutlanan milli bir bayramdır. Aynı zamanda Kuzey Kafkasya’da Nogaylar ve Balkarlar tarafından da benzer bayram kutlamaları yapılmaktadır.
Günümüzde kutlanan ”Sabantuy”, Tatarların bayramı olarak biliniyor. Sabantuy Bayramı, Tataristan’ın başkenti Kazan’da Haziran ayının başında devlet seviyesinde kutlanıyor. Zamanla bu bayram Rusya sınırları içinde yaşayan diğer Türk (Çuvaşlar, Başkurtlar) ve gayri-Türk toplulukları (Mariler, Udmurtlar) tarafından da benimsenmiştir.
Sabantuy Bayramı’nın tarihi kökleri çok eskilere dayanmaktadır. Bu bayram çiftçilik kültüründen doğarak kitlesel bir şenlik havasına dönüşmüştür. Eskiden bu bayram baharın ilk aylarında, şimdi ise Haziran’ın sonlarında pazar günleri kutlanmaktadır.
Sabantuy Bayramı kutlamaları şehir ve köylerde bazı küçük farklılıklar gösteriyor. Şehir kutlamaları genellikle bayram meydanında yapılmaktadır.
Köylerde yapılan kutlamalar ise iki bölümden oluşmaktadır: meydan gelenekleri ve ritüeller. Köy kutlamalarında evler temizlenir, misafirler için çeşitli yemekler hazırlanır, 50 ve daha çok atlı toplanarak evlerden hediye toplar. Gençler hediye edilen şal, yaşmak ve havlularla atlarını en güzel süsleme konusunda yarışırlar.,
Yumurta toplama geleneği bayramın olmazsa olmazlarından olma özelliğini sürdürüyor. Toplanılan yumurtalar meydanda yapılan çeşitli yarışmalar için kullanılırken, sonrasında satılarak bayram eğlenceleri için eşyalar alınıyor.
Sabantuy Bayramın en ünlü geleneği güreş yarışmalarıdır. Bu yarışmalara iki genç, bazen de iki yaşlı ile başlanır, daha sonra sırasıyla yaş kategorilerine göre herkes katılır. Sabantuy’un galibine ise değerli hediyeler: araba, beyaz eşya, halı, koyun vs. verilir.
Meydanda birtakım eğlenceli yarışmalar da yapılır. Meydan gösterilerine genellikle sabah 10’da başlanır ve gece saatlerine kadar devam eder.
Sabantuy Bayramı dünyanın dört tarafına yayılmış Tatarlar tarafından her yıl coşkuyla kutlanmakta ve bu bayramın gelenekleri, ritüelleri günümüzde de sürdürülmektedir.
TATAR VE BAŞKURTLARIN EN ESKİ MİLLİ BAYRAMI SABANTUY
Tatar ve Başkurtların en eski milli bayramlarından biri olan Sabantuy, günümüzde sadece Tatar halkının milli bayramı olmaktan çıkıp Rusya’nın 50’yı aşkın bölgesinde ve dünyada 20 ülkede kutlanıyor.
Sabantuy, ekinlerin büyümeye başladığı, toprağın yeşerdiği ve tabiatın yeniden canlandığı dönemi temsil etmektedir. Etimolojik olarak saban, tarlada öküzlerin çektiği ve insan kuvveti ile bastırılarak tarlanın sürülmesine yarayan bir tarım aletidir. Toy ise Orta Asya’da yaşayan Türklerin kullandığı ve anlam olarak düğün, eğlence anlamlarını kapsayan ve karşılayan kelimeden gelmektedir.
Kaynak AA