Dolar 32,3271
Euro 35,0710
Altın 2.294,30
BİST 8.991,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ülkücü şehit gazeteci İlhan Egemen Darendelioğlu anılıyor

A+
A-


Sahibi olduğu “Toprak Dergisi’nden çıktığı esnada eli kanlı teröristlerce şehit edilen Ülkücü gazeteci-yazar İlhan Egemen Darendelioğlu’nu şehadetinin sene-i devriyesinde rahmetle anılıyor.

19 Kasım 1979 günü sahibi olduğu Toprak Dergisi’nden çıkarken terör örgütü mensupları tarafından çapraz ateşe tutularak şehit edilen Türk Milliyetçiliği ve Ülkücülük davasının Yılmaz kalemi gazeteci İlhan Darendelioğlu’nun vefatının yıldönümü…

İstanbul Kumkapı’da iş çıkışı şehit edilen gazeteci İlhan Darendelioğlu, kalemini inandığı dava yolunda kullanmış milliyetçi bir gazeteciydi.

1940 yılında yayın hayatına Adana’da başlayan ve sonra yoluna İstanbul’da devam eden Toprak dergisinin de sahibi olan Darendelioğlu, şehit edildiği güne kadar Toprak Dergisinde gençliği aydınlattı ve Türk milliyetçiliği fikrine hizmet etti.

İLHAN EGEMEN DARENDELİOĞLU KİMDİR?


Sarı Basın Kartı sahibi gazeteci, yazar, tarih araştırmacısı.

Komünizmle mücadelede Türkiye’de öncü olan ve bu yolda çıkardığı dergi ile insanların kızıl tehlikeden uzak durmasını sağlayan, kutlu yolda şehit düşen İlhan Egemen Darendelioğlu, 1921 yılında İçel Tarsus İlçesi’nde doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Tarsus’ta tamamladı.

Daha sonra Adana Erkek Lisesine kayıt oldu. Hatay’ın ülke sınırlarına katılmasıyla yakın arkadaşlarıyla birlikte oradaki Türk çocuklarına örnek olmak için Hatay’da eğitimine devam etti. Lise yıllarında Toprak adlı “edebiyat-sanat” dergisini çıkarmaya başladı.

Liseyi bitirdikten sonra eğitimine İstanbul Üniversitesi Türkoloji bölümünde devam etti. 1950 yılında askere gitti ve yedek subay olarak görevini tamamladı. Askerlik sonrası İstanbul’da bir süre Türkçe Öğretmenliği yaptı. İstanbul’da bir basımevi kurarak burada “fikir-sanat-ülkü dergisi” olarak Toprak’ı çıkarmaya başladı. Bu dönemde derginin sahipliğini Mahmut Ünal ve kendisi üstlendi.

Dergiye gelen yazı ve şiir seçmelerini İlhan Darendelioğlu yapmakta idi. Daha sonraki yıllar bu görevi Nureddin Pakyürek üstlendi. Eylül 1962’de kurulan Türkçüler Derneği’nin ilk toplantısına kurucu üyeler dışında Mustafa Kafalı, Altan Deliorman ile derneğe üye kabul edildi. Türkiye’de komünist faaliyetlerin artması üzerine İzmir’de Türkiye Komünizmle Mücadele Derneği kuruldu.

Derneğin ilk olarak başkanlığını Nejat Halil Pala yapmakta idi. Komünizm tehlikesini gören Darendelioğlu, bu derneğe üye oldu ve 1965 yılında derneğin genel başkanı seçildi. Derneğin 78 şubesini gezerek “Türkiye’de ve Türk basınında komünizm faaliyetleri” hakkında konferanslar verdi. Milletvekili ve gazeteci sıfatı ile yurt dışında konferanslara katıldı.

Çin, Almanya, Libya’da konferanslar verdi.1969 seçimlerinde Adalet Partisinden İstanbul Milletvekili seçildi. Parti içindeki sorunlardan dolayı arkadaşlarıyla birlikte Demokratik Partiyi kurdu. Bu partinin kapanmasından sonra Milliyetçi Hareket Partisine katıldı.

Milliyetçi Hareket Partisi İstanbul İl Teşkilatında görev alarak siyasi hayatını sürdürdü. Değişik gazete ve dergilerde yazar olarak görev ifa eden Darendelioğlu Bizim Anadolu gazetesi başyazarlığında bulundu. 19 Kasım 1979 tarihinde yayınlamakta olduğu Toprak Dergisi’nden çıkıp arabasına binerken birden fazla kişi tarafından düzenlen suikastta çapraz ateş sonucu şehit edildi.

Kaynak: Türkgün