Dolar 32,5457
Euro 34,8627
Altın 2.427,60
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Türk Diyanet Vakıf-Sen’den 4/B sözleşmeli çalışanlara kadro talebi

Türk Diyanet Vakıf-Sen’den 4/B sözleşmeli çalışanlara kadro talebi
25/01/2021 18:20
A+
A-

4/B Sözleşmeli çalışanların karşılaştıkları problemler, her geçen gün artıyor ve içinden çıkılmaz bir hal alıyor diyen Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, “Ailelerin ayrı yaşamak zorunda kaldığı, 4/B Sözleşmeli personelin sıkıntılarının giderilebilmesi için, geciktirilmeden 4/A statüsünde kadroya geçirilmeleri gerekmektedir” dedi.

Göreve alınırken sözleşmeli personelin de kadrolu olanlarla aynı sınavlara (KPSS-DHBT) girdiğini hatırlatan Genel Başkan Ünal şunları söyledi; “Aynı okullardan mezunlar, aynı yazılı sınavlara tabiler, aynı mülakatlara giriyorlar, atandıkları yerlerde aynı görevlerde bulunuyorlar. Buna rağmen, 4/A ve 4/B çalışanların mevzuatları farklı olması sebebiyle iş güvenceleri, görevde yükselme, nakil, unvan ve kurum değişikliği, yurt içi ve dışı görevlendirmeler gibi özlük ve sosyal haklarında farklılıklar bulunmaktadır. Eşler ayrı illerde görev yapmaktadırlar. Eş durumu tayinleri yapılamamaktadır. Çocukları mağdur durumdadır.

Diyanet İşleri Başkanlığında çoğunluğu imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur’an kursu öğreticisi olmak üzere 27 bin civarında 4/B Sözleşmeli personel çalışmaktadır. Bu çalışanların bir kısmı süresiz sözleşmeli, bir kısmı 3+1 yıl süreli sözleşmeli olarak çalışmaktadır. Sözleşmeli personel arasında bile ayrı sistem bulunmaktadır. Bu, Anayasanın kanun önünde eşitlik ilkesine de aykırı bir yapı oluşturmaktadır.”

Sözleşmeli personelin kadro taleplerinin karşılanacağı yer TBMM olduğunu belirten Ünal; “2019 öncesi göreve başlayan yaklaşık 17 bin 4/B sözleşmeli çalışan, mahkemelere müracaat etmeye başlamışlardır. Davayı kazananlardan kadroya geçenler olmuştur. Bu salgın döneminde ve mahkemelerin bu kadar iş yükünün olduğu bir zamanda, çalışanları dava açmaya yönlendirmek kabul edilebilir bir durum değildir. Bu Devletimizin bütçesine de zarar demektir.

Bu itibarla; Anayasanın eşitlik ve sosyal adalet ilkelerinin hayat bulması, kamuda hizmetlerin verimli ve üretken bir şekilde olması sağlanmalıdır. Çalışanlarımızın karşılaştıkları, yaşadıkları ve yaşanacak mağduriyetlerinin önüne geçilmelidir. Geciktirilmedin, 4/B statüsünde istihdam edilen bütün sözleşmeli personelin ayrım yapılmadan, 4/A statüsünde kadroya geçirilmeleri sağlanmalıdır.

4/B Sözleşmeli çalışanlarımızın kadroya geçmelerinin yeri mahkemeler değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir” dedi.

Kaynak: Türkgün