Dolar 34,9466
Euro 36,7211
Altın 2.977,22
BİST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Yağmurlu
İstanbul
9°C
Yağmurlu
Paz 9°C
Pts 11°C
Sal 13°C
Çar 12°C

Sürgün ve soykırımın 80. Yılı: Ahıska Türkleri anılıyor

Sürgün ve soykırımın 80. Yılı: Ahıska Türkleri anılıyor
14/11/2024 12:03
A+
A-

Sürgün ve soykırımın 80. Yılı: Ahıska Türkleri anılıyor

14 Kasım 1944’te sürgün edilen 94 bine yakın Ahıska Türkü, 80 yıl sonra da dualarla anılıyor. Stalin’in emriyle hayvan vagonlarıyla yerlerinden edilen ve yolculukta binlercesi hayatını kaybeden Türklerin acısı hâlâ taze.

80 yıl önce bugün, 14 Kasım 1944’te Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) eli kanlı lideri Josef Stalin’in emriyle öz yurtlarından koparılan Ahıska Türkleri, sürgün ve soykırımın yıldönümünde anılıyor. On binlerce insan, soğuk hayvan vagonlarında Sibirya ve Orta Asya’ya gönderilerek vatansız bırakıldı.

AHISKA SÜRGÜNÜNÜN ACI TARİHİ

Bugün Gürcistan sınırları içinde kalan Ahıska, 1829’da Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılarak Çarlık Rusya’sının hakimiyetine girdi. Zamanla Sovyet yönetimine bağlanan bölgedeki Ahıska Türkleri, 2. Dünya Savaşı sırasında cepheye çağrıldı ve ardında kalan kadınlar ve yaşlılar da demiryolu inşasında çalıştırıldı. Bu hat, 1944’te tamamlanarak Ahıskalıların sürgün yolculuğunda kullanıldı.

SÜRGÜNDE YAŞAMINI YİTİRENLER ANILIYOR

14 Kasım 1944’te kadın, çocuk ve yaşlılardan oluşan binlerce Ahıska Türkü bir gece ansızın hayvan vagonlarına bindirildi. Açlık, soğuk ve hastalık sebebiyle 17 bin insan hayatını kaybetti. Yaklaşık 94 bin kişi vatanlarından koparıldı, birçok kayıp yol kenarına bırakıldı.

SÜRGÜN SONRASI HAYATTA KALMA MÜCADELESİ

Kazakistan, Sibirya ve Türkistan’a zorla yerleştirilen Ahıska Türkleri, Sovyet yönetiminin 1956’da özel yerleşim sınırlamalarını kaldırmasıyla kısmen Kafkasya’ya dönebildi. Ancak pek çoğu sürgün bölgelerinde kalmak zorunda kaldı.

AHISKA TÜRKLERİNİN VATANA DÖNÜŞ ÇABALARI

Yıllar sonra Türkiye, sürgünden sağ kurtulan Ahıska Türklerinin vatanlarına dönmesi için çalışmalara başladı. 2004’te ABD ve Rusya’nın başlattığı programla 5 bin Ahıska Türkü ABD’de çeşitli şehirlere yerleştirildi. 2014’te Ukrayna’daki çatışmalar nedeniyle Türkiye, Ahıska Türklerinden bazılarını Erzincan’ın Üzümlü ilçesine kabul etti.

GÜNÜMÜZDE AHISKA TÜRKLERİNİN DURUMU

Bugün Ahıska Türkleri, Türkiye, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Özbekistan, Kırgızistan, Ukrayna ve ABD başta olmak üzere yaklaşık 550 bin kişilik nüfusa ulaştı.
Ancak 80 yıl önce yaşanan sürgün ve soykırımın izleri hâlâ unutulmadı.

 

 

 

KAYNAK: Türkgün/