Dolar 32,3849
Euro 35,0357
Altın 2.326,43
BİST 9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 24°C
Sal 19°C

“Sosyal medya düzenlemesiyle ifade ve haber alma özgürlüğü daha güvenli hale gelmiştir”

A+
A-

MHP’li Akçay: Sosyal medya düzenlemesini “sansür” olarak nitelendirilmesi trajikomiktir

Sosyal medya düzenlemesinin Türk vatandaşlarının haklarını korumak için yapıldığını söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ CHP, HDP ve İP sözcüleri sosyal medya düzenlemesiyle internetin kapatılacağı, ifade ve düşünce özgürlüğün sınırlandırılacağı yalanını söylemektedir. Vatandaşlarımızın ifade ve haber alma özgürlüğünü güvenli hale getirmek ve kişilik haklarını korumak için çıkarılan sosyal medya düzenlemesini “sansür” diye nitelendirmesi trajikomik bir durumdur.” dedi.

Sosyal medya düzenlemesiyle ifade ve haber alma özgürlüğü daha güvenli hale gelmiştir.

Sosyal medya düzenlemesiyle ifade ve haber alma özgürlüğünün daha güvenli hale geleceğini söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ Sosyal medyada sahte hesaplar üzerinden insan haysiyetine, namusuna ve şerefine yönelik itibar suikastleri yapılmaktadır. Terör örgütleri tarafından organize bir şekilde linç kampanyaları yapılmaktadır. Terör örgütlerinin propagandasını yapan veya kişilik haklarını ihlale konu olan içerikler mahkeme kararı olmasına rağmen muhatap bulunamadığı için sosyal medya ağ sağlayıcıları tarafından kaldırılmamaktadır. Sosyal medya düzenlemesi, kişiler ve sosyal ağ sağlayıcılar arasındaki ilişkileri ve muhataplığı oluşturmak vatandaşlarımızın kişilik haklarını korumak, ifade ve haber alma özgürlüğünü güvenli hale getirmek için yapılmıştır. Trafik kuralları, yaya ve sürücülerin yolda giderken uymaları gereken kurallardır. Yaya ve sürücülerin birbirlerine zarar vermeden yol almaları, ancak bu kurallara uymalarına bağlıdır. Aynı şeklide sosyal medya düzenlemesiyle kurallar getirilerek sosyal medya güvenli hale getirilmektedir. Bu düzenleme ile Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye’de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilmektedir. Kanunlara uymayan sosyal ağ sağlayıcıların adli ve idari para cezası, reklam yasağı ve internet genişliğini yüzde 90’a kadar sınırlama cezası getirilmektedir. Sosyal medya ile ilgili düzenlemeyle sadece suç unsuru oluşturan veya kişilik haklarının ihlaline konu olan içeriklere mahkeme kararıyla erişim engellenecektir. Böylece sosyal medyadaki terör ve itibar suikastlerinin önüne geçilecek, sosyal medya kullanıcısı olan 55 milyon vatandaşımızın temel hak ve özgürlükleri korunacaktır.” dedi.

Türkiye’den günlük erişimi 1 milyondan fazla olan yurtdışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı en az 1 kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecektir

Sosyal medya düzenlemesinin internet ve sosyal medya mecralarının Türkiye’de hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için yapıldığını söyleyen MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “ Sosyal ağlarda temel sorun muhataplık sorunudur. Bir ihlalle karşılaşıldığında mahkeme kararı olsa dahi karşımızda bir muhatap bulamıyoruz. Almanya, İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkeleri tarafından buna yönelik bir düzenleme yapılmış, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağ sağlayıcıları bu ülkelerin yasalarını kabul etmiştir. Almanya’dan örnek alarak yaptığımız sosyal medya düzenlemesi, internet ve sosyal medya mecralarının Türkiye’de hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için yapılmıştır. Bu düzenlemeye göre; Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı; en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirleyecektir. Sosyal ağ sağlayıcılarına Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırma zorunluluğu getirilmiştir.” dedi.

Temsilci belirlemeyen sosyal ağ sağlayıcılarına yaptırımlar getirilmektedir.

Temsilci belirlemeyen sosyal ağ sağlayıcılara idari ve mali yaptırımlarla ile internet bant genişliği sınırlaması getirildiğini söyleyen MHP’li Akçay, “ Temsilci; tebligat, bildirim ve taleplerin gereğini yerine getirmek, kişilerin kanun kapsamındaki başvurularını değerlendirmek ve kanuni yükümlülüklerin yerine getirilmesini sağlamakla yükümlüdür. Temsilci belirleme yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere birincide 10, ikinci de 30 milyon Türk lirası ceza verilmektedir. Temsilci bildirmemede ısrar eden sosyal ağ sağlayıcıya Türkiye’deki vergi mükellefi olan gerçek ve tüzel kişilerin yeni reklam vermesi yasaklanmaktadır. Temsilci bildirmemekte ısrar ederse daha internet bant genişliği mahkeme kararıyla yüzde 90’a kadar sınırlandırılabilmektedir. ” dedi.

Sosyal ağ sağlayıcıları 48 saat içinde cevap verecek

Sosyal ağ sağlayıcılarının temsilci bildirmesiyle muhataplık sorununun giderileceğini söyleyen MHP’li Akçay, “ Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, başvurudan itibaren en geç kırk sekiz saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlüdür. Yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcıya bir milyon ile 10 milyon Türk lirası arasında idari para cezası verilmektedir. Sosyal ağ sağlayıcı bildirim olması durumunda içeriği 24 saat içinde kaldıracaktır. Aksi takdirde doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olacaktır. ” dedi.

Sansürcü CHP ve dostlarının sosyal medya düzenlemesini “sansür” olarak nitelendirmesi traji komiktir.

CHP, HDP ve İP sözcüleri sosyal medya düzenlemesiyle internetin kapatılacağı, ifade ve düşünce özgürlüğün sınırlandırılacağı yalanını söylemektedir. Sosyal medya düzenlemesi internet ve sosyal medya mecralarının Türkiye’de hukuki ve mali muhataplık tesis etmeleri için yapılmıştır. Sosyal medyaya ilişkin düzenlemeler düşünce ve ifade özgürlüğünü engelleyen bir sansür yasası değildir. Aksine ifade ve düşünce özgürlüğü ile iftira, yalan, itibar suikastlarını ayırt edip sosyal mecrayı daha medeni, daha demokratik, düşünce ve ifade özgürlüğünün daha iyi bir şekilde ifade edilebildiği bir ortamı sağlamaya yönelik bir düzenlemedir. Suç unsuru oluşturan veya kişilik haklarının ihlaline konu olan içeriklere mahkeme kararıyla erişim engellenecektir. Böylece sosyal medyadaki terör ve itibar suikastlerinin önüne geçilecek, sosyal medya kullanıcısı olan 55 milyon vatandaşımızın temel hak ve özgürlükleri korunacaktır. CHP sözcüleri sosyal medya düzenlemesini Anayasa Mahkemesine götüreceklerini ifade etmişlerdir. Almanya, İngiltere ve Fransa benzer düzenlemeyi yaparken sansür olmuyor da biz Almanya’daki düzenlemeye paralel bir düzenleme yaparken mi sansür oluyor? Sosyal medya ağlarıyla hukuki ve mali muhataplık oluşturmanın, vatandaşlarımızın haklarını savunmasının neresi sansürdür? Televizyon ve gazetelere sansür uygulayan, sansür uyguladıkları kanallara çıkanları ihraç eden CHP’nin ve dostlarının sosyal medya terörünü bitirmek, vatandaşlarımızın ifade ve haber alma özgürlüğünü güvenli hale getirmek ve kişilik haklarını korumak için çıkarılan sosyal medya düzenlemesini “sansür” diye nitelendirmesi traji komik bir durumdur.” dedi.

Kaynak: Türkgün