MHP: MILLETTEN VERGI OLARAK TOPLADIĞINIZ PARALARI SAHTEKARLIK YAPANLARA VERIYORSUNUZ

Sahte müstahsil faturasıyla tarımsal destekleme aldığı tespit edilen çiftçilerle ilgili idari ve adli incelemeler sonuçlanana kadar bu çiftçiler tarımsal desteklemelerden faydalanamıyor, içerideki destekleme paralarını alamıyordu. Torba kanunda yapılan düzenleme ile; bu çiftçilerle ilgili inceleme, adli veya idari soruşturmaların sonuçlanmasının beklenmesi kaldırılmakta, çiftçilerin tarımsal destekleme alacakları ödenmekte, bu çiftçilere tarımsal desteklerden yararlanma imkânı verilmektedir. Türkiye’de sahte müstahsil faturasıyla tarımsal destekleme aldığı tespit edilen 85.361 çiftçi vardır. Dolayısıyla milletin vergisiyle toplanan paralar buralara aktarılmaktadır.
TBMM’de görüşülerek kabul edilen torba kanun tasarısının 34 üncü maddesinde konuşan MHP Manisa Milletvekili Erkan AKÇAY, ‘ Bu kanunun 34 üncü maddesi ile tarımsal desteklemelerle ilgili her türlü incelemeler veya adli ve idari soruşturmalar sonuçlanıncaya kadar destekleme ödemelerinin yapılmaması amacıyla konulan ödeme yasakları kaldırılmaktadır. Desteklemelerden yararlanmak için başvurduğu halde herhangi bir nedenle desteklemelerden yararlandırılmayan veya yararlandıkları destekleme tutarı geri alınanlara üç ay içinde başvurmaları halinde destekleme ödemeleri geri ödenmektedir.” dedi.
Kanun hangi amaçla çıkartıldığını soran MHP’li AKÇAY, “Bu, sahtekârlık yapanı, devleti, kamuyu dolandıranı, sahte belgelerle bu desteklemelerden yararlananları koruyan bir maddedir. 2006-2012 yılları arasında Tarım Bakanı Mehdi Eker’in seçim bölgesi Diyarbakır’da 41 özel firmanın hayali olarak çiftçilere müstahsil fatura makbuzu verdiği Tarım Bakanlığı müfettişleri tarafından ispatlanmıştır. Bu özel firmadan sahte makbuz alan 16 bin Diyarbakırlı çiftçi 2006- 2012 yılları arasında devletten sahte belgelerle 40 milyon liralık destekleme almıştır. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 41 özel firma ve onlarla hayalî işlem yapan 16 bin çiftçi hakkında soruşturma başlatıyor. Bakanlık, çiftçilerin aldığı primi iade etmek için tebligat gönderiyor ve destekleme primi alan çiftçiler aldıkları parayı ödememeleri hâlinde beş yıl destek alamayacak. Diyarbakır’da ortaya çıkan bu dolandırıcılığın başka illerde de yapıldığı bilinmektedir. Dolandırıcılık yaptığı bilinen bu insanların içerideki destekleme paraları mahkeme bitinceye kadar dondurulmuş, beş yıl süre ile bu insanlara destek verilmemesi kararlaştırılmışken siz tutmuş mahkeme aşamasındaki bu olaylara müdahale ederek bu insanların desteklerden yararlandırılmasına ve içerideki paralarının verilmesine yönelik bir düzenleme yapıyorsunuz. Dolayısıyla milletten vergi olarak topladığınız paraları sahtekarlık yapanlara veriyorsunuz.”dedi.
MHP’li AKÇAY’ın soruları üzerine söz alan Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Rehberlik Ve Teftiş Başkanı, ” 2008- 2012 yılları arasında 266 firmadan alınan sahte müstahsil makbuzu ile 85 bin 361 çiftçi destekleme almak için başvurmuştur. Sahte müstahsil makbuzları ile 2009 yılında 6 milyon 400 bin liralık, 2010 yılında 4 milyon 451 bin liralık, 2011 yılında 12 milyon 2012 yılında 43 milyon liralık destek talebinde bulunulmuştur.” dedi.