Dolar 44,2976
Euro 51,3018
Altın 6.406,80
BİST 13.047,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Pts 10°C
Sal 11°C
Çar 11°C
Per 14°C

MHP ÇİFTÇİNİN YANINDA

MHP ÇİFTÇİNİN YANINDA
28/02/2013 13:02
A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, İzmir’de yaşayan köylümüzün ve çiftçimizin bankalar tarafından ipotek edilerek el koyulan tarlaları ve arazileri ile soya üreticimizin mağduriyeti hakkında TBMM’ye 4 yazılı soru önergesi verdi. Tanrıkulu “Son on yıldır ” Köylü milletimizin efendisidir ” anlayışı unutulmuş, köylü ve çiftçi vatandaşlarımız kaderlerine terk edilmişlerdir” dedi.

Konu hakkında açıklama yapan Tanrıkulu; “Tarımla geçimini sağlamaya çalışan İzmirli köylümüz, çiftçimiz başarısız tarım politikaları neticesinde başta Bakırçay ve Menderes havzalarında olmak üzere bankalara borçlanmakta, ancak ya öngörülmeyen doğal afetlerin zararlarından, ya da ürettiği ürünün para etmemesi nedeniyle bu borçlarını ödeyememektedirler.

Bu olumsuz durumun sonucunda bankalara ipotek ettirdikleri tarlaları, bahçeleri ellerinden alınarak durum daha da vahim hale getirilmektedir.

Son on yıldır ” Köylü milletimizin efendisidir ” anlayışı unutulmuş, köylü ve çiftçi vatandaşlarımız kaderlerine terk edilmişlerdir.

Bugün ailecek, aylarca uğraşıp ürettikleri ürünler masraflarını karşılamamakta, buna mukabil bankalar kıskaç altına almakta ve birçok alanda su ve elektrik sayaçları borçları nedeniyle sökülmektedir.

ON YIL ÖNCE PARA EDEN ÜRÜNLER ARTIK PARA ETMİYOR

AKP ise ‘tarım destekleri veriyorum’söylemiyle bütün bu olumsuzlukları görmezden gelmekte ve uzun yıllardan bu yana çözüm için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmemektedir.

Hal böyle olunca; bir sonraki dönemin ürününü ekebilmek, yetiştirebilmek için bankalardan kredi kullanan çiftçimizin borcunu biraz geciktirmesi, tarlasının, arazisinin bankalar tarafından el koyulmasıyla sonuçlanmaktadır.

Çiftçimiz, köylümüz hiçbir dönem bu kadar sahipsiz, bir başına bırakılmamıştı. On yıl önce para eden ürünleri artık para etmiyor.

Bu yetmiyormuş gibi yem fiyatları arttığında; yem girdilerinden soyanın, yerli hasat mevsimi olan 2012-Eylül ayında gümrük vergilerinin indirilmesi ile yerli soya üreticilerimiz de mağdur edilmiştir. Oysa bu mağduriyet; soya ithalatındaki gümrük vergilerinin hasat mevsimi olan Eylül ayında değil de, yerli soya stokunun bittiği Şubat veya Mart aylarında indirilmesiyle önlenebilirdi.

Ancak böyle bir zihniyetin iş başında olmaması ülkemizde tarımı bitirme noktasına getirerek, tarihinde ilk kez saman ithal eden bir sürece getirmiştir. Tüm bu olumsuzlukları giderilmesi ve çiftçimizin rahat bir nefes alabilmesi için TBMM’de vermiş olduğum yazılı önergelerimle bu mağduriyetlerin giderilmesini bekliyorum.” diyerek, her alanda yaşanan sıkıntıların gün geçtikçe arttığını dile getirmiştir.” dedi.