KILIÇDAROĞLU: GAZETECIYI SINIR DIŞI EDEN SIYASET, KORKAKTIR
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Today’s Zaman Muhabiri Mahir Zeynalov’un sınır dışı edilmesini ‘korkaklık’ olarak niteledi. Kılıçdaroğlu, “Başbakan’ın beğenmediği bir twit yüzünden o gazeteci sınır dışı ediliyorsa, bu o gazetecinin cesur olduğunu, onu yurt dışına çıkaran siyasetin de korkak olduğunu gösterir.” dedi.
YARSAV’ın düzenlediği panele katılan Kemal Kılıçdaroğlu, Today’s Zaman Muhabiri Mahir Zeynalov’un Başbakan Erdoğan’ı eleştiren twit nedeniyle sınır dışı edilmesini değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, “Bir politikacının en çok eleştirilmeye ihtiyacı vardır, pohpohlanmaya değil. Eleştiriden ders almayan bir yönetici, ülkeyi sağlıklı yönetemez. Medya, sorularını halk adına sorar, sokaktaki yurttaşın ‘şu sorunun sorulması gerekir’ diye düşündüğü bir soruyu medya sorar. Medya çalışanları çıkar peşinde değildir. Onlar halkın çıkarlarını savunurlar. Demokrasiyi savunurlar, özgürlüğü savunurlar. Rahat haber yapmayı savunurlar.” ifadelerini kullandı.
Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Başbakan’ın beğenmediği bir twit yüzünden eğer bir gazeteci ülkeden çıkarılıyorsa, bu o gazetecinin cesur olduğunu gösterir. Onu yurt dışına çıkaran siyasetin de korkak olduğunu gösterir. Ufak bir eleştiriye tahammül edemeyip onu yurt dışına gönderdiğiniz aman oradan twit atmayacak mı? Yine atacak, insanlar okumayacak mı? Yine okuyacaklar. Gazeteciyi hapse atsanız da sorun çözülmez, yurt dışına gönderseniz de sorun çözülmez. Sorun önce insanların kafasında çözülecek. ‘Ben demokrasiyi savunuyorum’ diyecek bir ülkenin başbakanı, ‘ben özgürlüğü savunuyorum’ diyecek bir ülkenin başbakanı. ‘Ben her türlü düşüncenin özgürce dile getirildiği bir ülkenin başbakanıyım’ demeli bir başbakan. ‘Ben kısıtlamaları baskıları getireceğim, anket sonuçlarına müdahale edeceğim. Gazetecileri yurt dışına göndereceğim, haber yapan televizyon kanallarına müdahale edeceğim. Kendi yandaşım televizyonları oluşturacağım. Ortak havuz oluşturacağım. İş adamlarına önce ihale vereceğim. Sonra onlara salma salacağım ve kendime uygun bir medya ordusu oluşturacağım.’ Bu olmaz.”
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, “Demokrasiyi geliştirmeye çalışan hiçbir ülke yasaklara sığınmamıştır. İnternet yasağı getirmek 21. yüzyılda doğru değildir” dedi.
İSTANBUL
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Grand Tarabya Hotel’de düzenlenen “Kuvvetler Ayrımı, Yargı Bağımsızlığı ve Yargı Yüksek Kurulları” konulu uluslararası sempozyumun açılışının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
“İnternet yasası ve dershanelerin kapatılması konuşulurken bir başka başlık öne çıktı. Bürokratların görevden alınması… Bu konulardaki görüşlerinizi alabilir miyiz” sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:
“Demokrasiyi geliştirmeye çalışan hiçbir ülke yasaklara sığınmamıştır. İnternet yasağı getirmek 21. yüzyılda doğru değildir. Yasaklarla neyi sınırlayacaksınız? İstedikleri kadar yasak getirsinler insanlar bu yasağı kıracaktır. AKP korkuyor tabii bazı bilgilerin kamuoyuna yansımasını engellemek istiyor. Bu nedenle yasak getiriyor. Ama yasalarla hiçbir yasak sürekli kılınmamıştır. Kenan Evren denedi olmadı, 12 Mart’ta denendi olmadı. Şimdi apoletsiz bir diktatör bu yasakları getirmek istiyor, bu da olmayacak. Bunu açık yüreklilikle ifade edeyim.”
“Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını defalarca istedik”
Kılıçdaroğlu, “Yeniden yargılamayla ilgili sizin de bir düzenlemeniz vardı, bunu meclise iletmiştiniz ama özel yetkili mahkemelerin kaldırılması konusunda bu gündeme gelmedi. Ne zaman bununla ilgili bir düzenleme yapılacak? Seçim öncesi mi, sonrası mı, yoksa rafa mı kaldırıldı?” sorusuna karşılık, şunları söyledi:
“Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını defalarca ama defalarca istedik. En son açıkladığımız 17 maddelik özgürlük ve demokrasi bildirgesinde özel yetkili mahkemelerin kaldırılması ve bu mahkemelerde görülen davaların mutlaka normal mahkemelerde yeniden görüşülmesini istedik. AKP daha sonra bizim bu talebimizi uygun gördü. Sayın Başbakan ‘biz de özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasını istiyoruz’ dedi. ‘Davalar yeniden açılmalı’ dedi. Hiçbir sorunumuz yok. Kanun teklifini verdik, samimilerse getirirler özel yetkili mahkemeleri kaldırırız davalar yeniden açılmış olur.”
aa-cihan
