Bakan Efkan Ala sorlara CEVAP veremedi!

İçişleri Bakanı Efkan Ala, bütçe üzerinde yapılan görüşmelerin ardından komisyon üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bakan Ala’nın, yöneltilen soruların çoğunu cevapsız bırakması tartışmalara neden oldu. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, “Sorduğumuz sorulara cevap ver. Saygı göster. Saygısız” diye tepkisini dile getirirken diğer muhalefet milletvekilleri de soruların yanıtlanmamasına tepki gösterdi.
Oslo görüşmeleriyle ilgili olarak Bakan Ala, “Oslo’da başarılı görüşmeler yapıldı. Başka bir ülkeye ait gizli servisin, görüşmeyi paralel yapıya sızdırmasıyla süreç sekteye uğradı. Sekteye uğramazsa önemli mesafe katedilecekti. PKK’nın silahlı unsurları yurtdışına çekilmeye başladı, Gezi olayları çıktı. Süreçte yeni adım atılacaktı Kobani eylemleri başladı” dedi.
TALTİFLERİN GERİ ALINMASI SÖZ KONUSU DEĞİL
Bakan Ala, polislere verilen taltiflerin geri alınacağı yönündeki soruya, “Taltifleri geri alma gibi bir niyetimiz de yok, böyle bir kural da yok. Ancak soruşturmalar sonrasında bir durum çıkarsa buna bakılır. Ancak şuan geri alınması söz konusu değil” diye yanıt verdi.
247 TOMA VAR
Bakan Ala, Güvenlik Bakanlığı’nın kurulacağı yönündeki iddialara ise Güvenlik Bakanlığı’nın kurulmasının söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Ala, Emniyet’e alınan TOMA’ların ihalesinin Kamu İhale Yasası çerçevesinde yapıldığını, saklı-gizli bir durumun söz konusu olmadığını, şu anda Emniyet’in 247 TOMA’sının olduğunu söyledi.
İŞTE BAKANI TERLETEN SORULAR
Bütçe görüşmesinin ardından İçişleri Bakanı Ala’ya muhalefet partilerinden terleten sorular geldi. Milletvekillerinin yönelttiği ve Bakan Ala’nın çoğuna cevap vermediği sorulardan bazıları şöyle:
*TOMA ihalesi kime gitti? Kitapçıkta niye yer almadı?
*Emniyet’te TOMA sayısı nedir? 2014 yılında kaç TOMA alındı? 2015 yılında kaç TOMA alınacak? TOMA ihalesinde bir kayırma söz konusu mu?
*Polislere verilen taltifler geri alınacak mı?
*Jandarma’ya belli parti milletvekillerine karşı konuşmasın, görüşmesin, bilgi vermesin yönünde talimat var mı?
*Suriyeli mülteciler gelecek seçimlerde seçmen olarak yazdırılacak mı?
*Van depreminde yıkılan Bayram Oteli’nde 24 kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili yürütülen soruşturmada Van Valisi ile AFAD yöneticisinin yargılanmasına izin verilmediği iddiaları var. İzin vermediğiniz doğru mu?
*Almanya 2009 yılından beri Türkiye’yi dinliyor. Bununla ilgili bir tedbir aldınız mı? Bir yaptırım uyguladınız mı?
*17-25 Aralık darbe deniliyor hangi kurum kuruluşlar bunun içindedir?
*IŞİD’ın elindeki rehinelerin alınması için kaç kişi ve kimler takas edildi?