Dolar 34,2998
Euro 37,3653
Altın 3.029,66
BİST 8.863,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 15°C

MHP’li Feti Yıldız’dan Anayasa Mahkemesi’ne sert eleştiriler: Yetki sınırlarını aşıyor

MHP’li Feti Yıldız’dan Anayasa Mahkemesi’ne sert eleştiriler: Yetki sınırlarını aşıyor
09/08/2024 22:44
A+
A-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, X hesabından yaptığı paylaşımda Anayasa Mahkemesi’ni hukuki denetim sınırlarını aşmakla eleştirdi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, X hesabından yaptığı paylaşımda Anayasa Mahkemesi’nin yetki sınırlarını aştığını belirtti. Yıldız, Anayasa Mahkemesi’nin kendisini “süper temyiz mahkemesi” olarak gördüğünü ve bazı kararlarıyla hukuki denetim sınırlarını aştığını vurguladı.

Feti Yıldız’ın paylaşımı:

“Yargıtay, adli yargı ilk derece mahkemeleri tarafından verilen ve kanunun başka bir adli yargı merciine bırakmadığı karar ve hükümlerin son inceleme merciidir.

Anayasa Mahkemesi kendisini süper temyiz mahkemesi olarak görmektedir.
Bazı kararlarıyla hukuki denetim sınırlarını aşmaktadır.

Anayasanın anlamını saptama ve bu sınırlara uyma çabasında olmadığı görülmektedir.
Anayasa içeriğinin yorum yoluyla değiştirilmesi durumunda anayasa hazırlamanın da bir anlamı kalmayacaktır.

Öncelikle şu kuralın altını çizmek gerekir.

İptali talep edilen bir kuralın ya da işlemin Anayasa Mahkemesince incelenebilmesi söz konusu kural ya da işlemin denetlenebilir olmasına ve Anayasa Mahkemesinin denetim alanına girmesine bağlıdır.

Anayasa’nın 84. maddenin birinci ,üçüncü veya dördüncü fıkralarına göre Milletvekilliğinin düşürülmesine karar verilmesi hallerinde ,
kararın anayasaya, kanuna veya içtüzüğe aykırılığı iddiasıyla iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulabilir.

İkinci fıkrası uyarıca ,
kesinleşmiş bir mahkeme kararının TBMM ne bildirilmesi ile düşen Milletvekilligi için 85. madde kapsamında Anayasa Mahkemesinin denetleme yetkisi yoktur.
84.maddenin 2.fıkrası için bir yargı yolu öngörülmemiştir.

Anayasa Mahkemesi’nin hukuk kuralı koyma konusunda teorik olarak demokratik meşruiyeti yoktur.

Hakimler kürsüden yasa yapamaz, yasama yetkisinin kullanılmasına ortak olamaz,bu yetki milletin seçilmiş temsilcilerine aittir.

Gerisi lafügüzaftır.”

KAYNAK: Türkgün