Dolar 34,7402
Euro 36,6023
Altın 2.957,84
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 16°C

MHP’li Fendoğlu, deprem sonrası esnaflara destek talep etti

MHP’li Fendoğlu, deprem sonrası esnaflara destek talep etti
06/11/2024 23:16
A+
A-

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, depremzedelerin yaşadığı zorluklara dikkat çekti ve mücbir sebep süresinin uzatılması gerektiğini vurguladı. Fendoğlu esnafların sorunlarına çözüm önerileri sundu.

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Celal Fendoğlu, deprem sonrası Malatya ve diğer illerdeki esnafların yaşadığı zorluklara dikkat çekti ve yıkılan işyerleri ile konutların büyük ölçüde tamamlanana kadar mücbir sebep süresinin uzatılması gerektiğini belirtti. Genel kurulda yaptığı konuşmasında esnafların sorunlarına çözüm önerileri sundu.

Fendoğlu’nun açıklaması

Mücbir Sebep Süresi Uzatılmalı: 31 Ağustos 2024’te sona eren mücbir sebep süresi, 30 Kasım 2024’e kadar uzatıldı. Ancak, aradan geçen üç ayda mücbir sebep oluşturan şartlar değişmediği için, esnafların sorunlarının devam ettiğini vurguladı.

Vergi ve Prim Borçları Terkin Edilmeli: Deprem nedeniyle işyeri veya evi yıkılan vergi mükelleflerinin vergi ve prim borçlarının tamamının terk edilerek, esnafa destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

Vergi Borçlarına Taksit Düzenlemesi: Deprem bölgesinde faaliyetine devam etmek isteyen işletmelerin artan vergi ve sigorta borçlarına taksitlendirme yapılmasının çözüm olmadığını, bu borçların faizsiz ve teminatsız, en az 48 ay vadeyle düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Esnafa Vergi İndirimi: Mücbir sebep süresi içinde biriken vergi ve prim borçlarını ödemek isteyen esnaflara vergi anaparasında indirim yapılmasını ve vergi oranlarında makul düzeyde bir azalma sağlanmasını önerdi.

SGK Borçları Karşılanmalı: Özellikle küçük esnafların ödeme güçlüğü çektiği SGK prim borçlarının, çalışan sayısına göre belirli oranlarda Hazine tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı. 5 işçiye kadar çalışanı olan işverenlerin borçlarının %80’inin, 10 işçiye kadar çalışanı olanların ise %50’sinin, 20 işçiye kadar çalışanı olanların ise %30’unun karşılanması gerektiğini söyledi.

Oda Aidatları Ödenmeli: Deprem illerindeki oda aidatlarının, bağlı bulundukları birlikler tarafından karşılanarak, esnafın faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli desteğin sağlanması gerektiğini belirtti.

KOSGEB Destekleri: KOSGEB tarafından ilan edilen desteklerin bir an önce ödenmesi gerektiğini ve özellikle depremden etkilenen tüm mükelleflere KOSGEB desteklerinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Ayrıca yeni KOSGEB destek programlarında sektör ayrımı yapılmadan, serbest meslek sektörünün de desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Zayi Olan Defterlerin Tasdiki: Depremde zayi olan defter ve belgelerin noterler birliği tarafından mücbir sebep süresi içinde tasdik edilmesi için yaşanan sorunların giderilmesi gerektiğini ve bunun bölgedeki göçü önleyeceğini söyledi.

KAYNAK: Türkgün