Dolar 32,3620
Euro 34,9560
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Kızılırmak’taki balık ölümlerinin nedeni belli oldu

A+
A-

Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’ta artan balık ölümlerinin, hava sıcaklığına bağlı oksijen azlığı nedeniyle gerçekleştiği tespit edildi.

Türkiye’nin en uzun nehri olan Kızılırmak’ın Sivas merkezden geçen bölümlerindeki balık ölümleri arttı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince daha önce alınan numunelerden balık ölümlerinin, hava sıcaklığına bağlı oksijen azlığı nedeniyle yaşandığı belirlendi.

Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’ın eteklerinden doğup, Karadeniz’e dökülen, 1355 kilometre ile Türkiye’nin en uzun nehri Kızılırmak’ın kent merkezinden geçen bölümlerinde, son 2 aydır yaşanan balık ölümlerinin arttığı görüldü.

Balıkların, nehir kenarlarında bulunan ağaçlara ve taşlara takıldığı gözlendi. Ölü balıkların bölgede kötü kokuya da neden olduğu belirtildi.

Sivas Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, bölgede su ve ölü balıklardan incelemek üzere numune aldı.

Numuneler, Ankara’da Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderildi. Yapılan inceleme sonucunda herhangi bir zehirlenme belirtisine rastlanılmadı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından alınan su örneklerinde ise olumsuz bulgu görülmedi.

Kızılırmak’ta incelemelere devam eden Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Durdu Akdağ, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Yaz aylarında özellikle temmuz ve ağustos aylarında hava sıcaklığının artmasına bağlı debinin azaldığını görüyoruz. Suyun durgun olduğu bölgelerde oksijen yetersizliğinden balık ölümleri meydana gelmektedir” dedi.

 

Akdağ, “İlgili numuneleri Ankara’da Etlik Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderdik ve herhangi bir zehirlenme belirtisi olmadığı ortaya çıktı. Keza su numunesini de yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’müz, DSİ vasıtasıyla inceledi, onda da olumsuz sonuç gözlenmedi” diye konuştu.DHA

Kaynak: Türkgün