Dolar 34,0432
Euro 37,5525
Altın 2.751,65
BİST 9.624,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Az Bulutlu
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Çar 28°C
Per 30°C
Cum 30°C
Cts 24°C

İsrail’in Gazze’deki stratejisi: Sistematik zorla göç

İsrail’in Gazze’deki stratejisi: Sistematik zorla göç
09/08/2024 15:01
A+
A-

israil’in Gazze’deki stratejisi: Sistematik zorla göç

İsrail, Gazze’de milyonlarca Filistinliyi zorla göçe zorluyor. Yoğun saldırılar ve sistematik tahliye emirleriyle Filistinliler, dar bir toprak parçasına sıkıştırılıyor.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırıları nedeniyle Gazze’de 16 bin 314’ü çocuk, 10 bin 980’i kadın olmak üzere 39 bin 699 bin kişi hayatını kaybetti. İsrail’in Gazze’yi harabeye çeviren saldırıları yüzünden halk zorunlu göçe maruz kalıyor.

İsrail, Gazze’deki 2,3 milyonluk Filistinli nüfusu, 7 Ekim 2023’ten bu yana sistematik olarak zorla yerinden ederek, küçük bir toprak parçasına sıkıştırmaya çalışıyor. BM verilerine göre, Gazze’de her 10 kişiden 9’u zorla yerinden edildi. İsrail ordusunun, “güvenli bölge” olduğunu iddia ettiği alanları “çatışma bölgesi” ilan ederek gerçekleştirdiği saldırılar, Filistinlilerin çilesini daha da artırıyor.

Kuzeyden Han Yunus’a Göç Dalgası

7 Ekim’den itibaren saldırılarını Gazze’nin kuzeyinde yoğunlaştıran İsrail ordusu, bölgedeki 1,4 milyon Filistinliyi evlerinden ayrılmaya zorladı. Saldırılar nedeniyle Filistinliler, hastanelere ve okullara sığındı, ancak bu yerler de hedef alınınca göç kaçınılmaz oldu. Kuzeyden kaçanların büyük çoğunluğu, Gazze’nin ikinci en büyük kenti Han Yunus’a sığındı, ancak burada da saldırılar devam etti. 1 Aralık’ta İsrail ordusu, Han Yunus’a da kara saldırısı başlattı ve Filistinliler tekrar göçe zorlandı.

Refah’a Kaçış ve İsrail’in Saldırıları

Kuzeyden ve Han Yunus’tan kaçan Filistinliler, Mısır sınırındaki Refah’a göç etti. Ancak Refah da yoğun saldırıların hedefi oldu. İsrail’in saldırılarıyla Refah’ın nüfusu 280 binden 1,4 milyona çıktı. ABD Başkanı Joe Biden, Refah’ı “kırmızı çizgi” ilan etse de, İsrail 6 Mayıs’ta bu bölgeye de kara saldırısı başlattı. Refah’taki on binlerce Filistinli, yeniden göçe zorlandı.

El-Mevasi: Son Umut ve Yeni Tehditler

İsrail ordusu, Gazze’nin büyük bölümünü “çatışma alanı” ilan ederek, Filistinlileri El-Mevasi bölgesine göçe zorluyor. Daracık bir toprak parçasına sıkıştırılan 2,3 milyon Filistinli, nefes almakta zorlanıyor. İsrail, Filistinlilerin buradan da çıkarılması için tehditlerini sürdürüyor. BM’ye göre, Gazze’nin sadece yüzde 14’ü boşaltılmayan alan olarak kaldı. Milyonlarca Filistinli, Akdeniz ile El-Mevasi arasındaki dar alanda yaşam mücadelesi veriyor. İsrail ordusunun ilerleyen dönemde El-Mevasi’ye de kara saldırısı başlatmasından endişe ediliyor.

 

 

KAYNAK: Türkgün/AA-Anadolu Ajansı