Dolar 32,5470
Euro 34,7468
Altın 2.495,43
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

İsraf ve vurdumduymazlık üzerine!

24/09/2019 15:25 | Son Güncellenme: 24/09/2019 15:35
A+
A-

Son 27 senede Ankara Büyük Şehir Belediye, 25 yılı AKP’de kalmak kaydıyla CHP ile AKP arasında gitmiş, gelmiş.. Yenimahalle ilçe belediyeyi ise 2 dönem AKP’li başkan dönemi hariç, yani son 10 yıl dahil hep CHP’li başkanlar yönetmiştir!

İsraf ve vurdumduymazlık üzerine!

Altındağ Atıfbey, Yenidoğan ve Mermer Çeşme’den sonra Dikmen, Y. Ayrancı derken 27-28 yıldır da Yenimahalle Batıkent’te ikamet etmekteyim..

Batıkent (tarla, bağ-bahçe gibi ekim alanlarının yerleşime açılması garabeti bir yana), Ankara’nın yeni kurulan semtlerinden biridir..
Murat Karayalçın’ın sivrilip tanınmasında da önemli rol oynamıştır..


Şöyle ki;


Semtin ilk yıllarında Kent Koop’un başkanı olan Karayalçın, Ankara Belediye Başkanı seçildikten sonra Batıkent semtinin planlamalarında önemli rol oynamıştır..

Neyse, bu kısa notu düştükten sonra asıl konuya gelelim..

Dedik ya, bakir alanlarda yeni kurulan bir semtte konutların, bahçe ve işyerlerinin yapılması esnasında;
Altyapısı, yolları, parkları velhasıl düzenli ve insan odaklı yaşanabilir bir kent için; verimli ve israftan kaçınılarak ne lazımsa onların yapılması gerekir değil mi?

Ama nerede…?!?

Mesela, her şiddetli yağmur semtin çoğu yerlerinde olduğu gibi bulunduğumuz mıntıkada bulunan sitelerdeki vatandaşların kabusu olmaktadır…

Planlama yanlışlığı, altyapının yetersizliği, yanlış yerlere lağım hatlarının döşenmesi, çekmeyen lagarlar gibi çeşitli sebeplerden ötürü; caddeleri, sokakları ve binaların alt katlarını sel basmakta, çamur deryasına dönen evlerde vatandaş kaderiyle başbaşa kalmaktadır. Dahası uğradığı zararı-ziyanı sinesine çekmek zorunda kalmaktadır..

Bu olumsuz durum, gerek Yenimahalle Belediyesi, gerekse de Ankara B.Ş.B.Başkanlığına yıllar boyu ve defaatle bildirilmesine rağmen bir çözüm bulunamadığı gibi ilgisizlik had safhadadır…

Yine mesela zaman zaman yağan yağmurlar sonrası medyada da ironi yüklü “Ankara Denizi” başlığıyla yer alan Akşemsettin Köprüsünün bulunduğu mıntıka, olumsuzluklara başat örnektir!

Gelelim bir başka vurdumduymazlık ve israf örneğine…

Oturduğum yere yakın bir yerde park var.. Çalışanının gayretiyle gayet güzel ve bakımlı.. Lakin bu parkta su patlağı var ve tam 1,5, 2 yıldır su boşa akmaktadır.. Parkın o bölümü adeta bataklığa dönmüş, fazla sudan bazı ağaçlar kurumuştur.. İlgililer birçok kez uyarılmış olmasına rağmen patlak giderilmemiş, hesabını ölçme imkanımız olmayan tonlarca su boşa akarak israf edilmiştir…
Ki, su petrolden daha kıymetli ve israftan özellikle kaçınılması gereken kaynaktır!

Konuya ilişkin bir söylentiyi anlatayımda gülün!
Yada güler misiniz ağlar mısınız siz karar verin…

Söylenti şu: Bildiğiniz üzere 31 Mart seçimlerine kadar ilçe ve Büyükşehir Belediye başkanları farklı partilerdendi.. Meğer işte bu farklılık ve ASKİ ile yerel belediyenin çekişmesi yüzünden bu soruna bir çözüm bulunamamış!

Bu söylenti üzerine akla hemen şu soru geliyor..
31 Mart’tan bu yana 6 ay geçti neden tamir yapılmadı merak konusudur!

Yazıyı sonlandırmadan, Son 27 senede Ankara Büyük Şehir Belediye, 25 yılı AKP’de kalmak kaydıyla CHP ile AKP arasında gitmiş, gelmiş.. Yenimahalle ilçe belediyeyi ise 2 dönem AKP’li başkan dönemi hariç, yani son 10 yıl dahil hep CHP’li başkanlar yönetmiştir!

Velhasıl, boşa harcanıp israf edilen zaman ve maddi kaynaklar gerek yerelde, gerekse de genelde ülkenin kalkınmasında önemli bir takoz olup; biran önce bu yanlışlardan dönülmelidir..

Yeni bir yazımızda buluşmak üzere esen kalınız!

Harun KILIÇ