Dolar 44,1904
Euro 50,7877
Altın 7.229,80
BİST 13.286,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Cts 11°C
Paz 11°C
Pts 12°C
Sal 12°C

Türk Komandoları Gazze için hazır!

Türk Komandoları Gazze için hazır!
07/11/2025 18:15
A+
A-

Gazze’de 2 yıl aradan sonra sağlanan ateşkesin kalıcılığı için BM onaylı çok uluslu Barış Gücü kuruluyor. Türkiye, Özel Kuvvetler’den 1000 komando ile görev alacak. Komandolar; sivillerin korunması, insani yardımın denetlenmesi ve sınır güvenliği görevlerini üstlenecek. Birlikler, kentsel çatışma ve mayın temizleme eğitiminin ardından Gazze’nin kuzey ve güney girişlerinde konuşlanacak.

Ancak ateşkesin üzerinden bir ay geçmesine rağmen bölgede belirsizlik sürüyor. Uzmanlara göre barışın kalıcı olabilmesi için güvenliğin tam olarak sağlanması ve İsrail’in saldırılarının tamamen son bulması gerekiyor.

GAZZE’YE BARIŞ GÜCÜ!

TGRT Haber’den Emir Yücel’in haberine göre, Gazze’de sağlanması hedeflenen barış için, ABD’nin hazırladığı 20 maddelik plan BMGK oylamasına sunulacak. Hazırlanan taslak metne göre; Birleşmiş Milletler, seçilen ülkelerden gelen askeri güçlere 2 yıl boyunca yetkilendirme yapacak.

Türk komandoları Yunan basınında: Türkiye konumunu güçlendiriyor

Belirlenen yetkiler ise; sivilleri korumak, insani yardımların akışını denetlemek, Mısır ve İsrail sınırlarında güvenli bölgeler tesis etmek, devlet dışı silahlı örgütleri silahsızlandırmak ve yeni bir Filistin polis gücünü oluşturmak olacak.

TÜRKİYE’DEN KOMANDOLAR GİDECEK!

Gazze Şeridi’nde çatışmasızlık ortamının korunması, insani yardım sevkiyatlarının kesintisiz ulaşması ve sivil halkın güvenliğinin sağlanması için çok uluslu bir Barış Gücü kurulacak. Karar kapsamında ABD, İngiltere, Fransa, Mısır, Ürdün ve Katar gibi ülkelerin yanı sıra Türkiye de kuvvet katkısı taahhüdünde bulunmuştu.

Katil İsrail’in Gazze’ye saldırılarında can kaybı 68 bin 875’e çıktı

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgilere göre; Türkiye’den 1000 komando personeli hazır olacak ve destek istendiği takdirde hızlı bir şekilde bölgeye intikal edecek.

KOMANDOLARA KRİTİK GÖREV!

Türkiye’nin görevlendirdiği 1000 komando, Özel Kuvvetler Komutanlığı’na bağlı seçkin birliklerden oluşuyor. Askerler, kentsel çatışma, insani yardım koruma, mayın/EYP temizleme ve hızlı müdahale konularında yoğun eğitimlerden geçirildi.

Barış Gücü birliklerinin Gazze’nin kuzey ve güney giriş noktalarında konuşlanması bekleniyor. Barış Gücü’ndeki askerler, BM gözlemcileriyle koordineli olarak devriye, arama-tarama ve güvenlik operasyonları yürütecek.

Askeri birliklerin ne zaman Gazze’ye gideceği ise önümüzdeki aylarda netlik kazanacak.

Kaynak: Türkgün