MSB’den Kritik Açıklama: Konya’da SAMP/T Hava Savunma Sistemi Konuşlandırıldı
# MSB’den Kritik Açıklama: Konya’da SAMP/T Hava Savunma Sistemi Konuşlandırıldı
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), haftalık basın bilgilendirme toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Gündemde, ABD ile İran arasında sağlanan mutabakat ve Konya’da İtalya’ya ait SAMP/T Hava Savunma Sistemi’nin konuşlandırılması yer aldı.
ABD-İran Anlaşması
MSB, ABD ile İran arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi amacıyla varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Bakanlık, bu anlaşmanın bölgede kalıcı barış, güvenlik ve istikrara katkı sağlamasını temenni ettiklerini ifade etti. Türkiye, bölgesel barış ve istikrarın korunmasına yönelik yaklaşımını sürdürerek sorunların diyalog ve diplomasi yoluyla çözülmesini desteklemektedir.
**Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler** yakından takip edilmekte olup, enerji arz güvenliği ve deniz ticareti gibi konuların küresel istikrar açısından önemine dikkat çekilmiştir. Türkiye, uluslararası hukuk çerçevesinde bu alanlardaki çalışmalara katkı sağlamaya hazır olduğunu vurgulamıştır.
Konya’da Konuşlandırılan SAMP/T ve Çelik Kubbe
NATO Daimi Savunma Planı çerçevesinde, İtalya’ya ait SAMP/T Hava Savunma Sistemi, Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında konuşlandırıldı. Türkiye, değişen tehdit ortamına karşı yerli ve millî hava savunma sistemlerini geliştirmeye devam etmektedir.
**Hava Kuvvetleri Komutanlığı** envanterindeki Siper Hava Savunma Silah Sistemi, Sinop Atış Alanı’nda gerçekleştirilen testte yüksek süratli Süper Şimşek hava hedefini başarılı bir şekilde imha ederek “Tam Harekât Kabiliyeti”ne ulaşmıştır.
**Çelik Kubbe projesi** kapsamında yürütülen çalışmaların amacı, Türkiye’nin çok katmanlı hava ve füze savunma kapasitesini güçlendirmek ve millî güvenliği en üst seviyede teminat altına almaktır.
Misafir Askerî Personelin Türkiye’deki Komando Eğitimleri
MSB, birçok dost ve müttefik ülke ile yapılan ikili anlaşmalar kapsamında eğitim ve danışmanlık faaliyetleri yürütmektedir. Isparta’da bulunan Dağ, Komando Okulu ve Eğitim Merkezi’nde Kırgızistan, KKTC, Mali, Libya ve Somali’den toplam 503 misafir askerî personele eğitim verilmektedir.
2026-2027 Misafir Askerî Personel Kontenjan Planı çerçevesinde 16 ülkeden toplam 448 personele eğitim kontenjanı tahsis edilmiştir. Yıl içerisinde ilave kontenjan talepleri doğrultusunda bu sayının artması beklenmektedir.
NATO Zirvesi
NATO Ankara Zirvesi hazırlıkları, Cumhurbaşkanlığının koordinasyonu ile devam etmektedir. Tüm güvenlik tedbirlerinin alındığı ve ilgili bakanlıklar ile işbirliği içinde gerekli çalışmaların sürdürüldüğü belirtilmiştir. Ay-Yıldız Karargâhında, konuk Savunma Bakanları ve heyetleri onuruna bir resepsiyon düzenlenecektir.
Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı