Dolar 44,6144
Euro 52,4639
Altın 6.812,73
BİST 14.073,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Az Bulutlu
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 16°C
Per 15°C

GENELKURMAY’DAN AFYONKARAHISAR AÇIKLAMASI

GENELKURMAY’DAN AFYONKARAHISAR AÇIKLAMASI
21/03/2014 16:32
A+
A-

Genelkurmay açıklamasında, Afyonkarahisar’daki patlamaya ilişkin iddialarla ilgili, “Plastik patlayıcı hammaddesi, mühimmat depolarında bulunması olağan maddelerden birisidir” denildi.Genelkurmay Başkanlığı, Afyonkarahisar’daki patlamaya ilişkin iddialarla ilgili, “Plastik patlayıcı hammaddesi ( PETN), mühimmat depolarında bulunması olağan maddelerden birisidir” değerlendirmesinde bulundu.

 

Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, 20 Mart tarihli bir gazetede Afyonkarahisar askeri mühimmat depolarında meydana gelen patlama ile ilgili olarak yer alan haberde, depoda bulunmaması gereken PETN patlayıcı maddesinin tespit edildiği ve bu maddenin normal şartlarda depoda bulunmaması gerektiğinin belirtildiği ifade edildi.

Depoda bulunduğu ifade edilen PETN’nin aslında birçok mühimmatın kapsül ve infilaklı fitillerinde patlayıcı maddenin ateşleyicisi (birincil patlayıcı madde) olarak kullanıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Patlayan depodaki mühimmatın içinde bulunan ana imla maddesi, TNT ve RDX maddelerinden oluşmaktadır. PETN, hassas bir patlayıcı madde olması nedeniyle el bombalarının içeriğinde de ateşleyici madde olarak yer almaktadır. Mühimmat Islah Geliştirme ve Yenileştirme Merkezi (MIGYEM) tarafından yapılan incelemede, söz konusu depoda bulunan el bombalarının tapalarındaki detenatör (ateşleyici) bölümünde 0,87 gram PETN kullanıldığı tespit edilmiştir. Haberin içeriğinde belirtilenin aksine PETN, mühimmat depolarında bulunması olağan maddelerden birisidir. Dolayısıyla haber eksik ve yanıltıcı bilgi içermektedir.”

aa