Dolar 44,3200
Euro 50,7880
Altın 6.892,64
BİST 13.115,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Cum 8°C
Cts 9°C
Paz 11°C
Pts 11°C

Bakan Fidan: Suriye’nin tüm terör unsurlarından temizlenmesi vazgeçilmez hedeftir

Bakan Fidan: Suriye’nin tüm terör unsurlarından temizlenmesi vazgeçilmez hedeftir
09/12/2025 22:35
A+
A-

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye’de birlik ve istikrarın ancak tüm terör unsurlarının temizlenmesiyle sağlanabileceğini vurguladı. Fidan, farklı etnik ve dini grupların huzur içinde yaşayacağı bir Suriye vizyonuna desteğini yineledi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı kapsamlı değerlendirmede Suriye’deki son duruma ilişkin önemli mesajlar verdi. Türkiye’nin Suriye’ye bakışında temel amacın, tüm terör unsurlarından arındırılmış, farklı dini ve etnik toplulukların barış içinde yaşadığı bir ülke modeli olduğunu belirten Fidan, “Meşru silahlı grupların birleşik bir ordu çatısı altında toplanması vazgeçilmez hedeftir.” dedi.

Bakan Fidan, sahadaki olumlu gelişmelere rağmen güvenlik risklerinin sürdüğüne işaret ederek, özellikle İsrail’in Suriye’nin güneyindeki faaliyetlerinin yeni bir gerilim hattı oluşturduğunu dile getirdi. Terör odaklarının geçiş sürecinden faydalanma arayışına da dikkat çeken Fidan, Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit edecek hiçbir oluşuma izin vermeyeceklerini vurguladı.

“Yüce Meclis tarafından üç yıl daha uzatılan tezkere, bu konudaki kararlılığımızın en güçlü dayanağıdır.” diyen Fidan, Türkiye’nin Suriye politikasında net bir duruş sergilediğini belirtti.

KIBRIS VE DOĞU AKDENİZ MESAJLARI
Konuşmasında Kıbrıs meselesine de değinen Fidan, KKTC’nin uluslararası arenada hak ettiği konuma kavuşmasının Türkiye’nin öncelikleri arasında olduğunu söyledi. Doğu Akdeniz’de hakça paylaşım ilkesini savunduklarını hatırlatan Fidan, Türkiye’nin çıkarlarını korumak için gereken her adımı atacaklarını ifade etti.

Yunanistan’la olumlu gündemi geliştirme niyetlerinin sürdüğünü belirten Fidan, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarının korunması için de mütekabil adımlar atıldığını kaydetti.

AB İLE İLİŞKİLERDE YENİ SAYFA ARAYIŞI
Türkiye-AB ilişkilerine de değinen Dışişleri Bakanı, son dönemde birçok Avrupa ülkesinin Türkiye ile ilişkilerin stratejik önemini daha iyi kavradığını söyledi. AB üyelik sürecinin yeniden canlandırılmasını hedeflediklerini belirten Fidan, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ve vize serbestisinin hızlandırılmasının öncelikli başlıklar olduğunu aktardı.

Türkiye’nin Avrupa için kritik bir ortak olduğuna vurgu yapan Fidan, “AB’den de aynı stratejik vizyonu bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

 

 

 

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı