ERGİN: DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN ÖNÜ AÇILACAK
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, redaksiyonlardan sonra imzaya açılacak ve Parlamentoya sevk edilecek olan 4. yargı paketinin, Türkiye’nin ihtiyacını duyduğu konularda bir rahatlama sağlayacağını söyledi.
Adalet Bakanı Ergin, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını cevapladı. Cilvegözü Sınır Kapısı’nda meydana gelen patlamaya ilişkin soruşturmada yeni bilgi olup olmadığı sorusu üzerine Ergin, ilgili birimlerin çalışmalarını sürdürdüğünü, yeni gelişmeler olduğunda kamuoyunun doğru bilgilenmesi için bunların paylaşılacağını söyledi. Soruşturmanın kendine özgü hassas evreleri olduğunu ifade eden Ergin, bu açıdan paylaşılabilecek olan şeylerin şu ana kadar paylaşıldığını, istihbarat birimlerinin çalışmalarından somut neticeler beklediklerini söyledi.
Ergin, saldırının hedefinde Suriye Ulusal Konseyi Başkanı’nın olup olmadığı sorusu üzerine bütün bunları cevaplamak için henüz erken olduğunu belirtti. Ergin, “Soruşturma biraz mesafe katettikten sonra bu sorularınıza daha isabetli cevaplar almanız mümkün olacak” diye konuştu.
4. yargı paketinin hangi noktada olduğu sorusu üzerine Ergin, paketle ilgili merak edilecek bir şey kalmadığını, basının her şeyi bir tarafından kurcaladığında neticeyi hemen hemen ortaya koyduğunu ifade etti. Ergin, “Şu ana kadar yazılan çizilenlerle beraber paketin tamamına yakını zaten kamuoyuna mal olmuş durumda. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verilerine bakıldığında Türkiye’nin olumsuz bir tabloya sahip olduğunu ve bunun hakikaten 75 milyonluk bir ülkede bizim insanımızın layık olmadığı bir tablo olduğunu kabul ediyoruz. Bu ülkeyi bu sıkıntıdan kurtarmak, Türkiye’de ifade özgürlüğünün, Türkiye’de düşünce özgürlüğünün önünü açacak, yargılamalarda silahların eşitliği ilkesini tesis edecek ve Türkiye’nin hukuk devleti olması yolunda bize önemli kazanımlar sağlayacak düzenlemeler hazırlandı. Somut olgulardan yola çıkmadık derken şunu kastediyorum. Cezaevinde olan falanca için, filanca için özel bir düzenleme saikiyle yola çıkılmadı. Genel itibarıyla Türkiye’nin öteden beri sıkıntısını çektiği hadiselerdirdir bunlar. Bu anlamda hepimizin, hepinizin yaşadığı sıkıntılardır. Medya mensuplarının, yazarların çizerlerin şikayet ettiği hususlarda bunun içinde kısmen söz konusu.
Redaksiyonlardan sonra imzaya açacağımız ve parlamentoya sevk edeceğimiz bu tasarı Türkiye’nin ihtiyacını duyduğu konularda bir rahatlama sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.
‘4. yargı paketinin İmralı sürecinde yol haritasında katkı sağlayacağını düşünüyor musunuz?’ sorusuna ise Ergin şu karşılığı verdi:
“Ne ilgisi var. Sıkıntı dediğimiz konu şu. Terörle Mücadele Yasası’nın 6 ve 7. maddelerinin 2. fıkraları, TCK’nın 220. maddesinin 8. fıkrası, buralardaki suçun oluşması için AİHM’in aradığı kriterler var. Bir propaganda suçunun oluşabilmesi için diyor ki ‘Şiddeti içermesi, barındırması, teşfik etmesi meşru gösterme çabasının olması gerekir’. Bu kriter yanlış bir kriter mi? Bir insan bir düşüncesini paylaştığında, yazıya döktüğünde içerisinde şiddeti barındırmıyorsa, telkin etmiyorsa, teşfik etmiyorsa ve bunu meşru gösterme çabası içerisinde değilse yazdığından veya konuştuğundan dolayı mahkum olabilir mi? Bugün artık bunu savunabilmek mümkün değil. O açıdan getirilmeye çalışılan kriter üyesi olduğmuz Avrupa Konseyine üye ülkelerin ve yargı yetkisini kabul ettiğimizi AİHM’in savunduğu temel değerdir. Aslında bizim de düşünce yapımız, bizim de geçmişten gelen kimliğimize baktığımızda düşüncelerini ifade etmekten dolayı bunları kaleme alıp yazıya dökmelerinden dolayı insanların herhangi bir yaptırımla karşılaşmaması temel savunduğumuz değerdir. Bu değeri yasa metinlerine monte etmeye çalışıyoruz, hepsi bu.”
Ergin, ‘İmrali süreciyle ilgili bu hafta somut bir gelişme olabilir demiştiniz, Selahattin Demirtaş’ın ‘BDP’den bir isim olmayabilir’ açıklaması oldu’ hatırlatması üzerine, “Doğru, o sözü söyledim. Bu haftanın 3. günündeyiz henüz” dedi.
İha