ERDOĞAN: CHP’NIN GENEL MÜDÜRÜ ORTADOĞU’YA BATAKLIK DIYOR, SANIRSINIZ LONDRA’DA DOĞDU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ortadoğu için bataklık benzetmesi yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ırkçılıkla suçladı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun sözleri için, “Bu apaçık cehalettir. Ortadoğu’ya, milyonlarca insanın yaşadığı, vatanlarının olduğu bir bölgeye bataklık demek ırkçılıktır, ayrımcılıktır, faşizmin ortaya çıkmasıdır. Zannedersiniz ki CHP’nin genel müdürü Paris’te, Londra’da doğdu. Tunceli’de doğacak, orada büyüyecek, sonra Ortadoğu’ya bataklık diyeceksin. Bu hem ırkçılıktır hem de aslını, özünü inkardır.” dedi.
Başbakan Erdoğan, TBMM’deki AK Parti Grup Toplantısı’nda Irak’ta yaşananlar ve Ortadoğu’ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, konuşmasının başında, dün vefat eden senarist yazar Ayşe Şasa’yı andı, kendisi için Allah’tan rahmet diledi. Erdoğan, ardından Musul’da yaşanan olaylar etrafında Ortadoğu’ya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, başka bir konuya değinmeden de konuşmasını bitirdi.
Muhalefetin, cumhurbaşkanlığı için aday gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu’na hiç değinmeyen Erdoğan’ın, bu haftaki konuşması daha önceki haftalara nazaran kısa sürdü. Aynı şekilde grup salonunu dolduran partililerin Erdoğan’a daha önceki haftalara nazaran daha az tezahürat yaptıkları görüldü.
Irak’ta yaşananlarla ilgili, “Bölgemizde bir kez daha çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Türkiye, doğrudan-dolaylı olarak bu gelişmelerden etkileniyor.” diyen Erdoğan, Musul’a, IŞİD adı verilen örgüt tarafından saldırı düzenlendiğini ve kentin örgüt elemanlarının kontrolüne geçtiğini dile getirdi. Türk konsolosluğunda yaşananlara değinen Erdoğan, “Konsolosluktakilere kapıları açma çağrısı yapıldı. Irak Kuvvetleri şehri terk ettiği için can güvenliği bakımından çatışmaya girmemekten başka seçeneği bulunmuyordu. Başkonsolos, ailesi ve personelden oluşan 49 vatandaşımız başka bir yere götürüldüler.” diye konuştu.
Dün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk TIR şoförlerinin başka bir örgüt tarafından alıkonulduğunu söylemişti. Ancak Erdoğan, “Ayrıca o bölgede çalışmakta olan 31 TIR şoförümüz de IŞİD tarafından alıkonuluyor. Çok yoğun bir gayret içerisindeyiz. Dışişleri’nde bir kriz masası oluşturuldu. Gelişmeler an be an kontrol ediliyor.” diye ifade etti.
“LİBYA’DA DA BENZERİ YAŞANDI”
Musul’da yaşanan olaylardan dolayı muhalefeti, iç politika malzemesi ve fırsatçılık yapmakla suçlayan Erdoğan, “Vatandaşlarımızın kurtarılması için her türlü imkan kullanılıyor. Tabi burada şu noktanın altını çizmek isterim. Başka ülkelerin de başına geldi. ABD’nin Libya büyükelçisi katledildi. İnşallah personelimiz ve vatandaşımız sağ salim Türkiye’ye döneceklerdir. Bunu temin etmek için ne gerekiyorsa yapıyor, yoğun biçimde çalışmaları sürdürüyoruz. İç politika malzemesi yapılmak istendi. Bu fırsatçı tavır da devam ediyor. Bizim oradaki 80 vatandaşımızın can güvenliğini ilgilendiren bir meselenin, iç politika meselesi yapılması sorumsuzluk örneğidir. Biz orada canlarımızı kurtarmaya çalışırken, biz can derdindeyken, CHP’nin kasap gibi et derdinde olması bir fırsatçılıktır. Şu anda bölgemizde yaşanan hadiseleri tarihi bağlamından kopararak anlamak asla mümkün değildir.” dedi.
“ORTADOĞU’YA BATAKLIK DEMEK IRKÇILIK”
Erdoğan, konuşmasında, Kılıçdaroğlu’nun Ortadoğu’ya ilişkin değerlendirmelerini de eleştirdi. Kılıçdaroğlu’nun, bölgeyi bataklık olarak nitelemesine karşı çıkan Erdoğan, “CHP’nin genel müdürü, son zamanlarda çok sık olarak Ortadoğu’dan bataklık olarak bahsediyor. Bu apaçık cehalettir. Ortadoğu’ya, milyonlarca insanın yaşadığı, vatanlarının olduğu bir bölgeye bataklık demek ırkçılıktır, ayrımcılıktır, faşizmin ortaya çıkmasıdır. Zannedersiniz ki CHP’nin genel müdürü Paris’te, Londra’da doğdu. Tunceli’de doğacak, orada büyüyecek, sonra Ortadoğu’ya bataklık diyeceksin. Bu hem ırkçılıktır hem de aslını özünü inkardır.” şeklinde konuştu.
Erdoğan, konuşmasının devamında ise tarihten örnekler vererek, mezhep kavgalarını eleştirdi: “Dünyanın neresi olursa olsun insafı ve vicdanı olan bir kişi bataklık diye tarif edemez. Hele hele etnik dini irtibatlarımızın olduğu bölgeye bataklık demek sorunları büyütmekten başka hiçbir gayeye hizmet etmez. Türkler 1071’de Malazgirt’ten başlayarak, bugün Ortadoğu denilen bölgede etkin oldular. Kudüs’e yönelik Haçlı Seferleri’nin durdurulmasında Selçuklular ön safta yer aldılar. Birbiriyle sürekli savaşan kesimlerin bir arada tutulmasında Selçuklular etkin oldular. Selahaddin Eyyubi komutasında Kudüs’ün yeniden fethedilmesinde Türkler en ön safta oldular. Osmanlı cihan devleti döneminde, güç birliği yapabilmesi mümkün hale geldi. Osmanlı idaresinde bu bölge tarihinin en sakin ve huzurlu dönemlerini yaşadı.”
ZEYTİNDAĞI YAZARINI YANLIŞ SÖYLEDİ, KONUŞMASININ SONUNDA DÜZELTTİ
Erdoğan, konuşmasında, Falih Rıfkı Atay’ın ‘Zeytindağı’ kitabından örnekler de verdi. Ancak kitabın yazarı diye ilk olarak Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun ismini zikretti. Ancak daha sonra önüne konulan bir nota bakarak, bu yanlışı konuşmasının sonunda düzeltti.
“ GENÇLER ZEYTİNDAĞI’NI OKUSUN”
Erdoğan, şöyle konuştu: “Bundan 100 yıl önce 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı başladı. Bölgenin sakin huzurlu dönemi sona erdi. Osmanlı devletinin büyük başarıyla idare ettiği topraklar, cetvelle çizilen sınırlarla birbirinden ayrıldı. Bölgenin hassasiyetini bilmeyenler, geldiler, asırlar boyunca bitmeyecek çatışmaların nifakın tohumlarını ektiler ve gittiler. Giderken petrolü aldılar, petrolün yerine de gözyaşı bıraktılar, acı bıraktılar, kan bıraktılar. Gençlerimize defalarca kitap tavsiyesinde bulundum. Gençlerimize bir kez daha buradan tavsiye ediyorum. Osmanlı’nın son dönemlerini anlatan Zeytindağı isimli kitabı gençlerimiz okusunlar. Bizim nasıl bir millet olduğumuzu anlatan safahatı gençlerimiz mutlaka okusunlar. Yakup Kadri, Zeytindağı isimli eserin önsözünde, ‘Bizden Belgrad’ı aldıkları zaman düşman delegeleri Niş kasabasını istemişlerdi. Osmanlı delegesi ayağa kalkarak, ‘Ne hacet bari İstanbul’u da size verelim’ demişti.’ Babalarımız için Niş İstanbul’a o kadar yakındı. Çocuklarımızın Avrupası ise Marmara ve Meriç’te bitiyor. Evet 100 yıl önce dedelerimiz için İstanbul neyse Medine oydu. İzmir neyse Beyrut oydu. Ankara neyse Halep oydu.”
Erdoğan, ardından, muhalefeti eleştirmeye yine Ortadoğu üzerinden devam etti: “Bugün ise ana muhalefetin genel müdürü, bu coğrafyaya bataklık diyor. Bataklık denilen o coğrafyaya dünyanın her yerinden geldiler. Yatırım ticaret yaptılar. Ama bizim hükümetlerimiz bataklık diyerek sırtlarını döndüler. Güneydoğu’ya öyle baktılar, Karadeniz’e öyle baktılar. Varsa yoksa Akdeniz dediler, Batı dediler, Marmara dediler. AK Parti iktidarıyla vatan toprakları hamdolsun artık modern dünyanın bütün ilgisini çeker hale geldi. Bizim eski dış politikamız Ortadoğu’ya bataklık diyerek sırt döndü. Selçuklular, Osmanlılar ve bugün Türkiye Cumhuriyeti bu coğrafyada var olduğu süre içinde, coğrafyanın kronik sorunlarına dahil olmamış, çatışmalarda taraf olmamıştır. Ecdat bölgedeki tüm meselelere üstten bakmayı başarmış, her zaman hakkın, adaletin yanında tavır takınmıştır.”
MEZHEP ÇATIŞMASINA KERBELA ÖRNEĞİ
Konuşmasında ,mezhep kavgaları ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, “Evli çiftlerin isimlerinin Ayşe Ali olduğuna Türkiye dışında rastlayamazsınız. Çocukların isimlerinin Mehmet, Ali, Osman, Bekir olduğuna Türkiye dışında rastlayamazsınız. Bakın şunu iftiharla ifade etmek durumundayız. Kerbela hadisesinden alınması gereken ibretlik dersi alanlar, en başta Türkler olmuştur. Biz rahmet peygamberinin torunu, efendimiz Hazreti Hüseyin’in şehadeti üzerinden tefrika çıkaran bir millet asla olmadık. Mezhep aidiyetimiz her ne olursa olsun biz “la ilahe illallah” diyen herkesi Müslüman, mümin olarak gördük, aynı kıbleye dönenleri kardeşimiz olarak gördük, bağrımıza bastık. Biz bu görüşlerimizi ilk kez dile getirmiyoruz. Bölgede her çatışmada, anlaşmada biz aklı itidali tavsiye ettik. Öyle bir mezhep anlayışı ki Ömer dediğiniz zaman çılgına dönüyor. Bizim için Ali bizi asla çılgına döndürmüyor. Tam aksine biz kucaklıyoruz. Bizde Ali de var, Ömer de var, Hasan da var, Hüseyin de var. Hepsi bizim ailemizin içerisinde bizi bütünleştiren isimler, biz buyuz.” diye kaydetti.
ÖMER DEYİNCE ÇILGINA DÖNÜYORLAR DEDİ, İRAN’I SAVUNDUKLARINI ANLATTI
Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Asırlar boyunca biz bu coğrafyada bunu yapıyoruz. Allah aşkına, bu coğrafyada yaşayan herkes bir baksın, canlı bomba olup, bir camiye girip, o bombayı orada patlatmak, namaz kılan insanların ölümüne sebep olmak, herhangi bir mezheple, semavi dinle izah edilebilir mi? Canlı bomba olup kendisini patlatan da Kelime-i şehadet getiriyor, namaz kılan da şehadet getiriyor. Aman yarabbi… Bu ne menem iştir? Bundan daha acı bir manzara olabilir mi? Biz böyle bir yanlışın içinde asla olmadık. Filistin’in hakkını savunurken, onlar Şii diye değil, onlar insan diye, mazlum diye, mağdur diye savunduk. İran’ın sorunlarını ele alırken, mezhep kriterine değil, komşu kriterine, insan kriterine baktım. İran’ın dünyada yalnız bırakıldığı dönemde, İran’ın yanında yer alarak, inandıklarımızdan taviz vermedik. Irak’ta, arkasında binlerce masum insanın cansız bedeni bırakan çatışmalarda hakkın yanında yerimizi aldık. Irak’a yaptığımız son ziyarette, Bağdat Necef ve Erbil’de tüm taraflarla samimiyet içinde görüştük. Dört yıl önce Suriye ile iyi ilişkiler kurmaya çalışırken mezhep taassubu içinde olmadık. Bin yıldır bu coğrafyada hakkı ve sabrı tavsiye ettik. İnşallah ebediyyen de hakkı ve sabrı tavsiye eden bir ülke olarak kalacağız. Bizim bu tavrımız yanlış anlaşılmasın. Biz tarafsızlıktan asla bahsetmiyoruz. Biz şunu biliyoruz ki bitaraf olan bertaraf olur. Her zaman hakkın tarafında durmaktan bahsediyoruz. Coğrafyamızda oluk oluk kan akarken biz bu kanı durdurmanın onurlu mücadelesini veriyoruz.”
“KOMŞUDA YANGIN VARKEN SİZ HUZUR İÇİNDE OLAMAZSINIZ”
Türkiye Cumhuriyeti’nin on yıllar boyunca doğuya ve güneye sırtını döndüğünü belirten Erdoğan, “Yurtta sulh cihanda sulh sözü doğru anlaşılmadı. Setler çekildi, mayınlar döşendi. Bunun aynısını bizler de yapabilirdik. Mısır’da, Irak’ta, Suriye’de susabilirdik. Onların acısını hissetmeyebilirdik. Ama şurası son derece önemli. Gözünüzü kapatsanız da kulağınızı kapatsanız da komşuda yangın varken siz evinizde huzur ve emniyet içinde olamazsınız. Doğudan batıdan onlarca devlet yatırım ticaret yaparken, siz aman hadise çıkmasın diyerek komşularınıza uzak duramazsınız. Kafasını kuma gömen ülke büyük ülke olamaz. İddia, hedef sahibi ülke olamaz.” değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan, “Musul’da yaşanmakta olan alıkonma meselesinin ardından, CHP’nin bir kez daha takındığı sorumsuz tavrı haddi aşmıştır, sınırları aşmıştır. Suriye meselesine insani bakmayan CHP, Musul’daki meseleye aynı saiklerle yaklaşmaktadır. CHP Suriye ve Irak meselesinde ateşe körükle gidiyor. Biz CHP’nin, CHP genel müdürünün Ortadoğu politikasında hangi kriterleri esas aldığını çok iyi biliyoruz.” diye ekledi.
“ CHP VATANDAŞLARIMIZIN HAYATLARINI TEHLİKEYE ATIYOR”
Erdoğan, CHP’ye eleştirilerini şöyle sürdürdü: “Bakın CHP bir yandan genel müdürünün açıklamalarıyla, bir yandan da yandaş medyasının haber ve yorumlarıyla bizim vatandaşlarımızın hayatlarını tehlikeye atıyor. Böyle sorumsuzluk olmaz. Hükümeti, Genelkurmay’ı, Diyanet’i hatta ailemi yalan ve iftiralar üzerinden teröre destek vermekle itham ettiler. Bizzat CHP genel müdürü yapıyor. Çevresine uyum sağlamaya çalışan, mezhep çatışmalarına körükle giden milletvekilleri. Pensilvanya hala bunların eline yalan yanlış malzeme veriyor. CHP bu genel müdür yönetiminde, en zavallı en sefil dönemini yaşıyor. Biz MHP’ye yavru muhalefet diyorduk, artık yavru sıfatını bile hak etmiyor. MHP, CHP ve Pensilvanya’nın vagonu haline geldi. Biz şu anda IŞİD’in elindeki vatandaşlarımızı sağ salim Türkiye getirmenin mücadelesini verirken, CHP ve MHP genel başkanın çıkıp iftiralar üretmesini hiç kimse sorumluluk kavramıyla itham edemez. Aslında söyleyecek çok sözümüz var, ama biz onlar gibi sorumsuz olamayız.”
cihan