Dolar 44,1905
Euro 51,0188
Altın 7.232,70
BİST 13.286,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Az Bulutlu
İstanbul
11°C
Az Bulutlu
Cts 11°C
Paz 11°C
Pts 12°C
Sal 13°C

“Yıldırım” Sondaj Gemisi Filyos Limanı’nda

“Yıldırım” Sondaj Gemisi Filyos Limanı’nda
27/01/2026 15:03 | Son Güncellenme: 28/01/2026 00:57
A+
A-

# “Yıldırım” Sondaj Gemisi Filyos Limanı’nda

Türkiye, denizlerdeki enerji arama ve sondaj kabiliyetlerini artırmak amacıyla filosuna kattığı yeni ultra derin deniz sondaj gemisi “Yıldırım” ile dikkat çekiyor. Bu teknoloji harikası gemi, Karadeniz’deki görevine başlamadan önce Filyos Limanı’na ulaştı ve hazırlıklarına devam ediyor.

Teknoloji Harikası: “Yıldırım”

 

İnşası 2024’te Güney Kore’de tamamlanan ve 12 bin metre derinliğe kadar sondaj yapabilme kapasitesine sahip olan “Yıldırım”, Türkiye’nin denizlerdeki enerji arama potansiyelini artırmak için envantere dahil edildi. 228 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğinde olan gemi, ayrıca üzerinde bir helikopter pisti ve 200 kişilik personel kapasitesine sahip yaşam alanıyla dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsim

 

Mersin’deki Taşucu Limanı’na 4 Aralık 2025’te ulaşan geminin ismi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Aralık 2025’te “Yıldırım” olarak belirlendi. Geminin Filyos Limanı’na ulaşabilmesi için İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçerken sondaj kulesinin üst kısmı sökülmek zorunda kaldı.

Göreve Başlama Hazırlıkları

 

Karadeniz’de sondaj faaliyetleri gerçekleştirmek üzere planlanan “Yıldırım”, Boğaz geçişini tamamladıktan sonra Filyos Limanı’na ulaştı. Burada, sondaj kulesinin montajı tamamlanacak ve gemi, Nisan ayında Karadeniz’deki arama ve üretim operasyonları için hazır hale getirilecek. Bu adım, Türkiye’nin enerji bağımsızlığı hedeflerine ulaşmasında önemli bir rol oynayacak.

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı