Dolar 44,5641
Euro 52,2366
Altın 6.843,17
BİST 13.689,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Cum 10°C
Cts 13°C
Paz 14°C
Pts 15°C

Türkiye’ye TCG Anadolu teklifi: Sıraya girdiler

Türkiye’ye TCG Anadolu teklifi: Sıraya girdiler
22/04/2023 14:23
A+
A-

Türkiye’ye TCG Anadolu teklifi: Sıraya girdiler

Savunma sanayilerini güçlendirmek isteyen devletler, TCG Anadolu tipi SİHA gemisini envanterlerine katmak için Türkiye’den talepte bulunuyorlar. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin en büyük savaş gemisi ve dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu’ya başka ülkelerden talep geldiğini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bir televizyon programına konuk olarak gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin ve dünyanın ilk SİHA gemisi olan TCG Anadolu yabancı basında büyük ilgi gördüğü gibi devletler tarafından yakından takip ediliyor. Savunma sanayilerini güçlendirmek isteyen devletler, TCG Anadolu tipi SİHA gemisini envanterlerine katmak için Türkiye’den talepte bulunuyorlar.
TCG Anadolu’ya başka ülkelerden talep geldiğine işaret eden Bakan Varank, “Siz bu gemiyi Libya açıklarına götürdüğünüzde karada hiçbir mecburiyetiniz olmadan istediğiniz operasyonu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun üzerindeki radarlar, sensörler yerli ve milli olarak geliştirildi. Şu anda bu gemileri bize yapar mısınız diyen başka ülkeler var. Bu manada Türkiye’nin önü açık.” ifadelerini kullandı.

Bakan Mustafa Varank’ın konuyla ilgili açıklamaları şu şekilde;
“TCG Anadolu Türkiye’nin savunma kabiliyetlerine çağ atlatacak proje. Bu Türk donanmasına sınıf atlattığı gibi Türkiye’nin kabiliyetlerine de sınıf atlattı. Bu gemiye yerleştirdiğiniz 90’a yakın zırhlı aracı kıyıya gönderebiliyorsunuz.
İHA’ların bu gemiye iniş kalkış yapabilmesi. Dünyada bu konsepti düşünmüş başka bir ülke yok. Bu gemiyi İHA için kalkar iner hale getirirsek Türkiye’ye nasıl bir kabiliyet kazandıracağına çalıştık. Doğu Akdeniz’de, Ege’de, uluslararası operasyonlarda müthiş kabiliyet kazanabiliyorsunuz. Bugün gemiyi üreten tersaneyle konuştuğumuzda ‘Bizim artık İspanyol tasarımına ihtiyacımız yok kendimiz de yapabiliriz’ diyor.

 

Libya’da bir operasyon yapıyorsanız, diyelim ki hava gücüne ihtiyacınız var. Siz bu gemiyi Libya açıklarına götürdüğünüzde karada hiçbir mecburiyetiniz olmadan istediğiniz operasyonu gerçekleştirebilirsiniz. Bunun üzerindeki radarlar, sensörler yerli ve milli olarak geliştirildi. Şu anda bu gemileri bize yapar mısınız diyen başka ülkeler var. Bu manada Türkiye’nin önü açık. Biz Türkiye Yüzyılı’nı inşa ederken yol haritalarımızı biliyoruz.”

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Türkgün /