Dolar 44,3303
Euro 50,9990
Altın 6.108,33
BİST 12.640,19
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 18°C

Türk somonunun dünya pazarındaki başarısını anlattı: 2 milyar dolarlık ihracat yapıldı

Türk somonunun dünya pazarındaki başarısını anlattı: 2 milyar dolarlık ihracat yapıldı
31/10/2025 19:40
A+
A-

Bakan İbrahim Yumaklı, Tunceli’deki Mersin balığı tesisinde Türk somonunun dünya pazarındaki başarısını anlattı: 2 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tunceli’deki Mersin balığı üretim tesisinde incelemelerde bulundu. Yumaklı, “İç sularımızda Türk somonu olarak nitelendirdiğimiz ürünün dünya piyasalarına sunulmasında büyük bir başarı sağladık.” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde bulunan Mersin balığı üretim tesisini ziyaret etti. Yumaklı, burada yaptığı açıklamada Türkiye’nin su ürünleri sektöründe son yıllarda önemli bir atılım gerçekleştirdiğini belirterek, Türk somonunun uluslararası pazarda elde ettiği başarıya dikkat çekti.

Bakan Yumaklı, beraberinde Vali ve Belediye Başkan Vekili Şefik Aygöl ile kurum müdürleriyle birlikte tesiste incelemelerde bulundu. Tekneyle Keban Baraj Gölü’ne açılan Yumaklı, kafeslerdeki balıkları yakından inceledi ve yetkililerden bilgi aldı.

Türkiye’nin iç sularda, kıyı kesimlerinde ve denizlerde son dönemde ciddi bir üretim kapasitesine ulaştığını vurgulayan Yumaklı, şu ifadeleri kullandı:

Özellikle iç sularımızda Türk somonu olarak nitelendirdiğimiz ürünün yetiştirilmesi, daha sonra bunun farklı ürünler haline getirilerek dünya piyasalarına sunulması konusunda büyük bir başarı sağlanmış durumda. 2024 yılı sonu itibarıyla 2 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaşılmış durumda.”

“Mersin balığı üretiminin yarısı Tunceli’de yapılıyor”

Bakan Yumaklı, Keban Baraj Gölü’ndeki Mersin balığı yetiştiricilik alanını da gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı. Yumaklı, burada sektörün geldiği noktayı anlatarak şunları söyledi:

“Burada yaklaşık 1200′ün üzerinde anaç hayvan var. Bunların yetiştirilmesi çok zahmetli. Geçmişi itibarıyla arkadaşlarımız gerçekten çok büyük emek sarf ettiler. Havyar konusunda da çok önemli gelişmeler var. Burada üretilen ürünlerin dünya piyasalarına sadece et olarak değil havyar olarak da sunulması söz konusu olacak. Tunceli’de 45 su ürünleri tesisi var. Bunun toplam kapasitesi 20 bin ton bölü yıl. Bütün Türkiye’de Mersin balığı ile ilgili üretim yaklaşık 2.000-2.500 tonlar civarında. Bunun yarısı da burada Tunceli ilinin sınırları içerisindeki bölümde gerçekleştiriliyor.”

“Hedef, su ürünlerinde dünya sıralamasında daha üst basamaklar”

Yumaklı, Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa’da 2’nci, dünyada ise 17’nci sırada yer aldığını hatırlatarak, sektörün geleceğine ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Bütün amacımız bu potansiyelimizi Türkiye’nin hem bitkisel üretimde bir karış toprağının bile boş kalmamasını sağlamak, hayvansal üretimde verimliliği ve kaliteyi artırmak, su ürünlerinde ise dünyada zaten kendisini yetiştiricilikte Avrupa’da 2. sıraya yükselmiş ve 17. sıraya gelmiş bir sektörü daha da üst sıralara taşımak.”

Yetiştiricilere ve bakanlık çalışanlarına teşekkür eden Yumaklı, hedeflerinin ihracat gelirini artırmak olduğunu belirtti:

“Ben inanıyorum ki 2 milyar dolar çok yakın bir zamanda kendisini 3 milyar dolarlara hızlıca taşıyacak. Tabii sadece bunun dünya piyasalarına belli başlı ürünler olarak değil çeşitlendirme olarak da sunulması söz konusu olacak. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Dolayısıyla bu sektörün bundan sonraki dönemde çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.”

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı / İhlas haber Ajansı