Takside Yeni Dönem: Fiş Almayan Ceza Ödeyecek!
# Takside Yeni Dönem: Fiş Almayan Ceza Ödeyecek!
Ticari taksilerde vergi kaçırma devri sona eriyor. Yeni düzenlemeyle beraber her ticari taksiye “Taksi Mali Cihazı” takılması zorunlu hale getirildi. Bu cihaz, taksimetreyle senkronize çalışarak her müşteri için otomatik olarak fiş veya fatura üretecek. Fiş veya fatura almadığı tespit edilen müşterilere ise ceza kesilecek.
Vergi Düzenlemeleri
Kazancın Yüzde 45’i Vergiye Gidecek
Uzun yıllardır basit usulde vergilendirilen taksi sektörü, artık gerçek usulde vergilendirilecek. Taksi plakası sahipleri, kazançlarının neredeyse yüzde 45’ine varan vergiyi ödemekle yükümlü olacak. Bu durum, taksi sektörüne önemli bir vergi yükü getirecek.
Taksi Plakalarının Değer Artışı Durdu
Pandemi öncesinde yüksek değer kazanan taksi plakalarının fiyatları, şu anda İstanbul’da ortalama bir daire fiyatı seviyesine kadar geriledi. Plaka fiyatları yaklaşık 10 milyon lira seviyesinde olup, vergiler kesildikten sonra ortalama 8 milyon liraya satılabiliyor.
Teknolojik Düzenlemeler
Taksi Mali Cihazı ve Taksimetre Entegrasyonu
Taksimetreler, Taksi Mali Cihazı’ndan bağımsız çalışamayacak. Cihaz, GPS üzerinden konum verilerini saklayarak kartlı alışveriş yapan kişilerin seyahatlerini kontrol altına alacak. Harici POS cihazı kullanımı ise tamamen kaldırılacak.
Fiş Almayan Müşterilere Ceza
Taksi kullanan müşterilerin seyahat sonunda fiş veya fatura talep etmeleri zorunlu hale geldi. Fiş veya fatura almadığı tespit edilen müşterilere ceza uygulanacak.
Vergi Belirsizlikleri
Vergi Yüksek Çıkıyor
Yasa dışı faaliyet gösteren taksilerin vergilerini kimin ödeyeceği belirsizliğini koruyor. Ticari taksilerin günlük cirosuna bağlı olarak yüksek KDV ödemeleri çıkıyor. Plaka sahipleri, şoförler ve yasa dışı kiralanan taksi plakalarının vergilendirilmesi konusundaki belirsizlikler devam ediyor.
Bu yeni düzenlemeler, taksi sektörünü önemli ölçüde etkileyecek ve özellikle vergi ödeme yükümlülüklerini artıracak bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.
Kaynak: Türkgün
