Dolar 38,6408
Euro 43,9245
Altın 4.215,76
BİST 9.074,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Az Bulutlu
İstanbul
27°C
Az Bulutlu
Per 25°C
Cum 22°C
Cts 15°C
Paz 18°C

Maliye, birçok sektörde hasılat tespitlerine başladı

Maliye, birçok sektörde hasılat tespitlerine başladı
07/02/2025 11:06
A+
A-

Maliye, restoranlar başta olmak üzere birçok sektörde hasılat tespitlerine başladı. Bu kapsamda vergi memurlarının işletmelerin kasalarına oturduğu öğrenildi. Memurların, Z raporları ve fişleri tek tek kontrol ettiği belirtildi. Denetimler kapsamında hasılat ile geliri arasındaki fark yüzde 20’yi aşarsa mükellef izaha çağrılacak.

Maliye ekipleri birçok sektörde hasılat tespitlerine başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işletmelerin kasasına oturarak günlük hasılatı tespit edeceklerini açıklamıştı.

Şimşek, hasılat ile beyan arasındaki farkın yüzde 20’yi aşması halinde mükellefi izaha davet edeceklerini belirtmişti.

Söz konusu düzenleme 1 Ocak 2025 itibarıyla resmen uygulanmaya başladı.

DENETİMLER RESTORANLARLA BAŞLADI

Ekonomi Gazetesi’nde yer alan habere göre Gelir İdaresi Başkanlığı 81 ilin defterdarlığına yazı göndererek 3 Şubat-31 Temmuz arasında mükellefler nezdinde toplu hasılat ve toplu denetim çalışması yapılmasını istedi.

Bu kapsamda lokantalar başta olmak üzere çeşitli sektörlerde Maliye elemanlarının hasılat denetimine başladıkları belirtiliyor.

İlk etapta yeme-içme yerlerinde denetimlerin başladığı ifade ediliyor. İşletmelerin kasasına oturan denetim elemanları, bir yandan Z raporlarını talep ederken, diğer yandan da günlük hasılatları tespit ediyorlar.

YÜZDE 20’LİK FARKA DİKKAT!

Mükelleflerin günlük hasılatının tespiti için bir ayda üç kez olmak üzere bir takvim yılında 12 kez yoklama yapılacak.

Yoklamada tespit edilen günlük hasılatlardan aylık hasılat hesaplanacak. Aylık hasılatların toplamı, tespit yapılan ay sayısına bölünerek aylık ortalama hasılat tutarı belirlenecek.

Aylık ortalama hasılat da faaliyette bulunulan ay sayısıyla çarpılarak, toplam yıllık hasılat tespit edilecek. Bu şekilde ulaşılan rakam ile beyan edilen miktar arasındaki fark yüzde 20’den fazla olursa mükellef izaha davet edilecek.

PİŞMANLIKTAN YARARLANAMAYACAKLAR

Uzmanlar, izaha davet edilen işletmelerin pişmanlıktan yararlanamayacağını ve ödenmeyen her ceza için gecikme zammı uygulanacağını belirtiyor.

 

Kaynak: Türkgün /