Dolar 37,9869
Euro 41,0239
Altın 3.690,21
BİST 9.715,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Çok Bulutlu
İstanbul
22°C
Çok Bulutlu
Çar 21°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Araç ve aksamların piyasa denetimi nasıl değişecek?

Araç ve aksamların piyasa denetimi nasıl değişecek?
13/03/2025 09:51
A+
A-

Ortak kriterler belirlendi: Araç ve aksamların piyasa denetimi nasıl değişecek?
Araç, sistem, aksam ve teknik ünitelerin piyasa gözetimi ve denetimine yönelik ortak kriterler tespit edildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan “Araç, Sistem, Aksam ve Ayrı Teknik Ünitelerin Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin İdari Şartlar Hakkında Yönetmelik”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, araç, sistem, aksam ve ayrı teknik ünitelerin piyasa gözetimi ve denetimi için ortak kriterler, rapor formatları ve sunulacak bilgilere ilişkin hükümler ile bunların uygulanmasına ait usul ve esaslar düzenlendi.

Yönetmelik, Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlandı.

Düzenleme, kara yollarında kullanımı amaçlanan “M” (moped) ve “N” (en az dört tekerlekli, motorlu yük taşıma araçları) kategorilerindeki motorlu araçlar ile bu araçların “O” kategorisindeki römorklarını, bunların sistem, aksam ve ayrı teknik üniteler ile parça ve ekipmanlarını kapsıyor.

Buna göre, piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşu tarafından gerçekleştirilen uygunluk doğrulama kontrollerinin yeterliliği, Türkiye’de geçen yıl tescil edilen araçlar üzerinden yapılan kontrollerin sıklığı, marka ve ticari ada göre ilk tescili yapılan araçların sayısı, son üç yıl içinde araçların marka ve ticari adı başına doğrulanmış şikayetler gibi kriterlere göre belirlenecek.

Piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşu her yıl planlı piyasa gözetimi ve denetimi kontrollerine ilişkin gözden geçirme raporunu belirlenen formatta hazırlayacak. Ayrıca her iki yılda bir uygunluk doğrulama kontrollerini takiben elde edilen bulgulara ilişkin rapor yazılacak.

Tarafların bu gereklilikleri sağladığına ilişkin bilgileri piyasa gözetimi ve denetimi kuruluşuna sunması gerekecek.

 

 

 

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.