Dolar 44,2976
Euro 51,3018
Altın 6.406,80
BİST 13.047,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Pts 10°C
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C

Akkuyu Nükleer Güç Santrali 2026’da devreye girecek! Bakan Bayraktar detayları açıkladı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali 2026’da devreye girecek! Bakan Bayraktar detayları açıkladı
30/10/2025 12:53
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, “Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk ünitesinin 2026’da elektrik üretimine başlaması planlanıyor ve bu, enerji çeşitlendirme yolculuğumuzda tarihi bir dönüm noktası olacak.” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, İstanbul’da düzenlenen 18. Verona Avrasya Ekonomi Forumu’nda Türkiye’nin enerji politikaları ve stratejik vizyonunu anlattı. Bayraktar, Türkiye’nin kıtaların kesişim noktasında yer almasının, ülkeyi bölgesel ve küresel işbirliğinde merkezi bir güç haline getirdiğini belirtti.

“Türkiye’nin stratejisi net, esnek ve ileriye dönük,” diyen Bayraktar, ekonomik büyümenin ve stratejik vizyonun merkezinde enerjinin bulunduğunu vurguladı. “Amacımız, sıfır emisyon hedefine ilerlerken güvenli, sürdürülebilir ve uygun maliyetli enerji sunmak” ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir Enerjide Liderlik

Bayraktar, Türkiye’nin toplam kurulu güç kapasitesinin 121 gigavatı aştığını ve bunun yüzde 60’ından fazlasının yenilenebilir kaynaklardan elde edildiğini söyledi. Bu başarının, Türkiye’yi bölgedeki enerji liderleri arasına taşıdığını belirtti.

Rüzgar, güneş, jeotermal ve biyokütle alanındaki yatırımların sürdüğünü anlatan Bayraktar, nükleer enerji projeleriyle de enerjide güvenli ve kesintisiz arz sağlanacağını ifade etti. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde dört ünitenin inşasının devam ettiğini hatırlatan Bayraktar, “İlk ünite 2026’da elektrik üretimine başlayacak ve bu, Türkiye’nin enerji çeşitlendirme yolculuğunda tarihi bir adım olacak” dedi.

Doğal Gaz ve Petrol Üretiminde Artış

Bayraktar, Türkiye’nin Rusya, Azerbaycan ve İran ile doğal gaz alanındaki işbirliklerini güçlendirdiğini belirtti. Ayrıca TürkAkım ve TANAP projeleriyle Türkiye’nin hem kendi arzını güvence altına aldığını hem de bölgesel enerji merkezi konumunu pekiştirdiğini söyledi.

Karadeniz’deki Sakarya doğal gaz sahasında rezervin 785 milyar metreküp olduğunu vurgulayan Bakan, üretimin günlük 40 milyon metreküpe ulaşacağını aktardı. Gabar petrol sahasındaki üretimin ise günlük 80 bin varile çıktığını söyledi.

Enerji Verimliliği ve İstihdam

Bayraktar, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı kapsamında 2030’a kadar enerji tüketimini yüzde 16 azaltmayı hedeflediklerini ifade etti. Bu alandaki yatırımların 20 milyar doları aştığını ve binlerce kişiye istihdam sağlanacağını belirtti.

Türkiye, Bölgesel Enerji ve Ticaret Merkezi

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji alanındaki artan rolünün ekonomik etkilerini de vurgulayarak, “Türkiye, lojistik, imalat ve teknoloji sektörlerinde yatırımcılar için cazip bir destinasyon hâline geliyor. Orta Asya’dan Avrupa’ya, Akdeniz’den Afrika’ya, Türkiye enerji, ticaret ve inovasyon merkezi olarak öne çıkıyor” dedi.

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı