Dolar 44,6144
Euro 52,4639
Altın 6.812,73
BİST 14.073,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
14°C
Parçalı Bulutlu
Pts 16°C
Sal 19°C
Çar 16°C
Per 15°C

140 milyar metreküpün üzerinde tarihi rezerv bulundu! Yeni bir enerji kaynağı

140 milyar metreküpün üzerinde tarihi rezerv bulundu! Yeni bir enerji kaynağı
25/11/2022 21:41
A+
A-

Çin’in güneybatısında 140 milyar metreküpün üzerinde rezervi bulunan yeni kaya gazı sahası keşfedildi! Yeni bir enerji kaynağı olacak.

Çin’in en büyük petrol rafineri şirketi Sinopec, ülkenin güneybatısındaki Sichuan havzasında kanıtlanmış rezervi yaklaşık 146 milyar metreküpü bulan yeni bir kaya gazı sahası keşfetti.Sinopec Yönetim Kurulu Başkanı Ma Yongsheng’e göre, yeni kaya doğalgazı sahası Chongqing’in Qijiang bölgesi ile Çin’in güneybatısındaki Guizhou eyaletinin Xishui ilçesinde bulunuyor.

Ma, son keşfin, derin kaya gazı arama ve geliştirme çalışmaları açısından büyük bir potansiyel gösterdiğini ve Çin’in enerji güvenliğine daha fazla katkıda bulunmasının beklendiğini söyledi.Ma, bölgenin fazla derin olması ve karmaşık kabuk gerilimi göz önüne alındığında, kaya gazı keşfetmenin ve geliştirmenin zor olduğunu söyledi.Esasında metan gazı olan kaya gazı, temiz yeni bir enerji kaynağı olarak kabul ediliyor.

Ma, bölgenin fazla derin olması ve karmaşık kabuk gerilimi göz önüne alındığında, kaya gazı keşfetmenin ve geliştirmenin zor olduğunu söyledi.Esasında metan gazı olan kaya gazı, temiz yeni bir enerji kaynağı olarak kabul ediliyor.

Türkiye doğalgaz rezervi

Türkiye’nin bu kapsamdaki en büyük adımı ise Karadeniz’de keşfedilen 540 milyar metreküplük doğalgaz rezervidir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 21 Ağustos 2020’de, Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz rezervi keşfinin Karadeniz’de gerçekleştirildiğini açıklamıştı. (Türkiye tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştiren Fatih Sondaj Gemisi)

Araştırmalar sonucunda 2020 yılının ağustos ayında Sakarya Gaz Sahası’nda araştırma yapan Fatih sondaj gemisi tarafından 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunmuştur. Bunun hemen ardından 2020 Ekim’de açıklanan ve yeni bulunan rezerv ise 85 milyar metreküp seviyesinde olarak belirtilmiştir.(ekonomigündemi)

 

Kaynak:Türkgün