Dolar 38,7811
Euro 43,3941
Altın 4.054,92
BİST 9.700,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Çar 18°C
Per 21°C
Cum 21°C
Cts 19°C

Bilim insanları görmeyi geri getiren ilaç geliştirdi

Bilim insanları görmeyi geri getiren ilaç geliştirdi
22/04/2025 11:28
A+
A-

KAIST Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, retina hasarını onarıp görme yetisini kalıcı şekilde geri kazandıran ilk tedaviyi geliştirdi. Klinik deneylerin 2028’de başlaması planlanıyor.

Güney Kore’deki KAIST Üniversitesi’nden bilim insanları, görme kaybına neden olan retina hasarını tersine çevirebilen bir ilaç geliştirdi. Elde edilen sonuçlar, görme yetisini kalıcı şekilde geri kazandıran ilk tedavi olarak kayda geçti.

Araştırmayı yürüten Prof. Jin Woo Kim ve ekibi, tedaviye dirençli retina hastalıklarında önemli rol oynayan bir proteini (PROX1) engelleyerek, göz sinirlerinin yeniden oluşmasını sağladı.

PROX1 proteini görsel onarımın önündeki engel
Araştırmalara göre PROX1 proteini, retina onarımını engelleyen temel faktörlerden biri. Normalde sinir hücrelerinin gelişiminde rol alan bu protein, hasarlı retina bölgesinde birikerek onarımı durduruyor.
Bilim insanları, bu proteinin balıklarda görülmediğini ve bu nedenle balıkların retina onarımında daha başarılı olduğunu ortaya koydu.

Yeni antikorla görme yetisi geri döndü
Ekip, bu bulgular üzerine PROX1’i etkisiz hale getiren özel bir antikor geliştirdi. Celliaz adlı biyoteknoloji firmasıyla birlikte geliştirilen bu antikor, farelerde retina hücrelerinin yeniden oluşmasını ve görmenin geri kazanılmasını sağladı.

Tedavi uygulanan farelerdeki görme yetisi 6 ay boyunca korunabildi.

2028’de klinik denemeler başlayabilir
Araştırma ekibi şimdi bu tedaviyi insanlara uygulamak için hazırlık yapıyor.
Dr. Eun Jung Lee, “PROX1’i etkisiz hale getiren CLZ001 adlı antikorun son aşamasındayız. Önümüzdeki adım, klinik öncesi çalışmalara geçmek olacak,” diyerek çalışmaların yakın zamanda insan deneylerine doğru ilerleyeceğini belirtti.

 

Kaynak: Türkgün