EDİRNEKARİ TÜRK EL SANATLARI…
Türk el sanatlarında yüzyıllar boyu süregelen ahşap işçiliğinin kuşaktan kuşağa aktardığı en önemli kültür varlıklarıdır.
Edirnekari işi ahşap üzerine metal,deri ve kumaş gibi malzemelerle bezenmiş boya ve cilayla desteklenen motiflerin yer aldığı bir süsleme biçimidir.
Bu süslemelerde en çok metal ve deri, oyma tekniğinde yapıldığı gibi varak kullanılarak da motifler geliştirilmiştir… Yeşil, açık mavi, kahverengi, kırmızı ve açık sarı zeminler kolay renklendirildiği için sıkça kullanıldığı görülür. En çok çiçek ve vazo içinde çiçek motiflerinin yer aldığı, buket biçimi çiçekli formlar da Edirnekari sandıklar üzerinde görülmektedir. Bu ağaç işçiliğini uygulayan sanatçıların en büyük esin kaynağı ise doğadır.
Ağaç işçiliği Edirnekari sandıklar yanında, dolap, yüklük, etajer ve ayna çerçeveleri ile sehpa, koltuk, beşik, kanepe ve karyola gibi ahşaptan yapılmış ev eşyalarında sıkça görülse de ahşap tavanlar Edirnekâri dediğimiz teknikle dekore edilmiştir.
Bu teknik, yeşil, bordo ve turkuaz’a yakın renklerin değişik tonlarının renk skalasından oluşturarak geliştirilmiş, günümüze kadar taşınmıştır.
Edirnekari ağaç işlerini dört grupta toplayabiliriz.