Dolar 44,5896
Euro 52,1483
Altın 6.796,11
BİST 13.594,07
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Cum 10°C
Cts 13°C
Paz 13°C
Pts 16°C

Yunanistan’da seçimi kaybeden Aleksis Çipras istifa etti

Yunanistan’da seçimi kaybeden Aleksis Çipras istifa etti
29/06/2023 16:31
A+
A-

Yunanistan’da seçimi kaybeden Aleksis Çipras istifa etti

Yunanistan’da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, partinin liderliğine veda edeceğini belirtti.

 

Yunanistan’da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras, partinin liderliğine veda edeceğini belirtti.
Basın açıklamasında bulunan Çipras, “Küçük bir sol partinin liderliğini daha 34 yaşındayken üstlendim, beraber yaptığımız bu yolculuk çoğu zaman tehlikeli, tuzaklarla doluydu ama heyecan vericiydi.” diye konuştu.
Çipras, SYRIZA’nın Avrupa’da iktidara gelen ilk sol parti olduğunu belirterek SYRIZA iktidarının, hem Yunanistan hem de Avrupa Birliği (AB) için tarihi öneme sahip zamanlara denk geldiğini ifade etti.
İktidarının, Yunanistan’a kuşkuyla ve düşmanca bakan bir Avrupa ile mücadele ettiğini kaydeden Çipras, Yunanistan’ın o dönem yurt içi ve dışından belli gruplarca baskıya maruz kaldığını dile getirdi.
Çipras, Yunanistan’ın memorandumdan çıkması, borcunun yeniden düzenlenmesi, Yunan halkının yaralarının sarılması, Yunanistan’ın uluslararası alandaki imajının yenilenmesi ve Prespa Anlaşması gibi konularda SYRIZA iktidarının edindiği başarılar için gururlu olduğunu belirterek, bu sürecin zorluklarla da dolu olmasına rağmen tarihte yer ettiğini kaydetti.
SYRIZA için yeni bir sayfa açmanın zamanının geldiğini söyleyen Çipras, 25 Haziran’daki genel seçim sonuçlarının SYRIZA’ya, ana muhalefeti üstlenmek ve değişime gitmek olmak üzere iki görev yüklediğini ifade etti.
ÇİPRAS SYRIZA LİDERLİĞİNE NAZIM HİKMET’İN SÖZLERİYLE VEDA ETTİ
Çipras, partinin bir an evvel yeni bir yapılanmaya gitmesi gerektiğini belirterek “Yeni bir SYRIZA yaratmak önceliğimizdir. Yeniden yapılanmaya ilişkin inancımı, eylemlerimle desteklemeden sadece sözle ifade etmem iki yüzlülük olurdu.” diye konuştu.
SYRIZA’nın yeni bir değişim ihtiyacını anladığını kaydeden Çipras, “Parti üyelerinin yeni bir parti lider kadrosu seçmesini önermeye, ilgili sürece hemen başlanmasına karar verdim. Ben de tabii ki aday olmayacağım.” ifadelerini kullandı.
Çipras, değişim sürecinde ve öncesinde parti için çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Nazım Hikmet’ten alıntı yapan Çipras, “En güzel deniz henüz gidilmemiş olandır.” dedi.
SYRIZA’NIN DÜŞÜŞÜ
Temmuz 2019 genel seçiminde yüzde 31,53 oy oranı ile ana muhalefete yerleşen SYRIZA, her ne kadar ana muhalefetteki yerini korusa da, oy oranında hızlı bir düşüş sergilemişti.
SYRIZA’nın, Mayıs 2023 genel seçimlerinde yüzde 20,07 oy oranı 25 Haziran’daki sonuçlarla yüzde 18’in altına düşmüştü.

 

 

 

 

 

Kaynak:Türkgün/AA-ANADOLU Ajansı/