Dolar 36,6756
Euro 39,9478
Altın 3.520,46
BİST 10.840,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
8°C
Hafif Yağmurlu
Sal 7°C
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 13°C

Wall Street Journal: Rusya, Trump’ın teklifine “nyet” (hayır) dedi

Wall Street Journal: Rusya, Trump’ın teklifine “nyet” (hayır) dedi
16/03/2025 18:08
A+
A-

Wall Street Journal: Rusya, Trump’ın teklifine “nyet” (hayır) dedi

WSJ başyazısında, ABD’nin arabuluculuğundaki 30 günlük ateşkes teklifinin Moskova tarafından reddedildiği belirtildi. Gazeteye göre, “Ukrayna’nın tamamen boyun eğmesini isteyen” Rusya’nın saldırıları son süreçte daha da arttı.

Wall Street Journal’ın başyazısına göre, ABD’nin arabuluculuğunda Ukrayna’nın kabul ettiği 30 günlük ateşkes teklifi, Moskova tarafından reddedildi. Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu teklifi geri çevirmesi halinde “barışın önündeki engelin kim olduğunun netleşeceğini” ifade etmişti.
Gazete, “Ukrayna’nın askeri olarak diz çökmesini barış için şart koşan” Kremlin’in ateşkese verdiği tepkiyi şu ifadelerle aktardı:

Başkan Donald Trump’ın elçisi Steven Witkoff, Moskova’yı ziyaret etti ancak Kremlin, bu ziyarete mesafeli yaklaştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanlarından Yuri Ushakov, Rus televizyonuna yaptığı açıklamada, ateşkesin “Ukraynalı askerler için geçici bir nefes alma hamlesinden başka bir şey olmadığını” söyledi. Ushakov, Moskova’nın “uzun vadeli barışçıl bir çözüm” istediğini belirtti.

Putin’in açıklamalarına da yer veren gazete, Rus liderin danışmanının sert söylemlerini yumuşatmaya çalıştığını yazdı. Putin, kalıcı bir barış istediklerini ifade etti ancak bunun, Ukrayna’nın kendini savunma kapasitesinin sınırlandırıldığı bir anlaşma olması gerektiğini belirtti. WSJ, bu sözleri “Putin, Ukrayna’yı tamamen boyun eğdirmek istiyor” şeklinde yorumladı.

Moskova ateşkesi reddederken saldırılar sürdü

Washington ve Kiev’in ateşkes konusunda anlaşmaya varmasının ardından, Rus ordusunun Ukrayna’ya yönelik saldırılarında artış yaşandı.
WSJ, Rusya’nın son 24 saat içinde Ukrayna’nın başkenti Kiev ve diğer şehirlere en az 250 insansız hava aracı ve dört balistik füze fırlattığını yazdı. Öte yandan Rus kuvvetleri, Ukrayna’nın geçtiğimiz ağustos ayında sürpriz bir saldırı düzenlediği Kursk bölgesinde de ilerlemeye devam etti.

Putin cephede görüntü verdi

Gazete, Rus birliklerinin Çarşamba günü Ukrayna sınırındaki Sudzha kasabasını ele geçirdiğini, Putin’in ise cepheye giderek askerleriyle bir araya geldiğini aktardı. Rusya, birkaç yüz Ukraynalı askeri esir aldığını öne sürerken, sosyal medyada paylaşılan görüntülerde silahsız Ukraynalı mahkumların infaz edildiğini gösteren sahnelerin yer aldığı iddia edildi. WSJ, Putin’in bu mahkumları “Rus yasalarına göre terörist” olarak nitelendirdiğini, ancak bunun Cenevre Sözleşmeleri’ni ihlal ettiğini vurguladı.

Kremlin’in ABD-Avrupa bölünmesini körükleme planı

Washington Post’un haberine atıfta bulunan WSJ, Rusya’nın güvenlik servisi FSB’ye yakın bir düşünce kuruluşunun, Kremlin’e ABD ile Avrupa arasında bölünmeleri artırma stratejisi öneren bir rapor sunduğunu yazdı. Raporda, Moskova’nın, ABD’nin Ukrayna’ya silah desteğini kesmesi karşılığında düşman rejimlere silah göndermeme taahhüdü verebileceği, ancak Rusya’nın bu sözü tutmasının zor olacağı belirtilirken, WSJ bu stratejinin Putin’in savaş sürecindeki politikalarıyla örtüştüğünü aktardı.

Trump’ın tutumu Moskova’da nasıl karşılandı?

WSJ, Kremlin’in Trump’ın açıklamalarını dikkatle takip ettiğini belirtti. Trump, Putin’in Ukrayna konusunda “çok umut verici” konuştuğunu söylemesine rağmen, WSJ bu söylemin sahadaki gerçeklerle örtüşmediğini ifade etti. Gazete, Trump’ın ABD’nin Ukrayna’ya yardımlarını kesmesi halinde Rusya’nın savaşı sonlandırabileceğine inandığını, ancak Putin’in bugüne kadar attığı hiçbir adımın bunu desteklemediğini yazdı.
WSJ, başyazısını “Trump, Ukrayna’yı Rusya karşısında tek taraflı tavizlere zorlamanın ötesinde bir B planına sahip mi?” sorusuyla bitirdi.

 

 

 

 

Kaynak: Türkgün /

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.