Dolar 44,6144
Euro 52,4639
Altın 6.812,73
BİST 14.073,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
13°C
Parçalı Bulutlu
Paz 14°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 16°C

Obama’dan nükleer anlaşmadan çekilen Trump’a eleştiri

Obama’dan nükleer anlaşmadan çekilen Trump’a eleştiri
09/05/2018 09:03 | Son Güncellenme: 09/05/2018 09:06
A+
A-

Obama’dan nükleer anlaşmadan çekilen Trump’a eleştiri

ABD Başkanı Donald Trump’tan önce Beyaz Saray’da ev sahipliği yapan ve başkanlığı döneminde 2015 yılında İran ile nükleer anlaşmaya imza atan Barack Obama, Trump’ın anlaşmadan çekilme kararını eleştirdi.

Trump’ın kararını açıklamasının ardından yazlı bir açıklama yapan Barack Obama, İran ile yapılan anlaşmanın işlerliğinin ortada olduğunu, bunun Avrupalı müttefikler, bağımsız uzmanlar, hatta ABD Savunma Bakanı James Mattis tarafından da paylaşıldığını belirtti.

Obama, anlaşmanın İran’ın nükleer programını gerilettiğini, Amerika’nın çıkarına olduğunu vurguladı. Obama, ‘ABD’nin dış politikadaki başarılarndan biri’ olarak nitelediği anlaşmadan çekilmenin ‘yanlış yönlendirilme’ ve ‘sorumsuzluktan’ kaynaklandığını belirttiği açıklamasında, anlaşmadan çekilmenin ABD’nin en yakın müttefiklerine sırt çevirmesi anlamına geldiğini, bunun da ABD’nin güvenilirliğini zedelediğini vurguladı.

İranla yapılan anlaşmanın yalnızca İran ile ABD arasında olmadığına değinen Obama, “İran’a yönelik yaptırımları uygulayabilecek uluslararası bir koalisyonun kurulmasından yıllar sonra, İngiltere, Fransa, Almanya, Avrupa Birliği, Rusya, Çin ve İran ile birlikte bu anlaşmaya vardık . Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de oybirliği ile onaylanan çok taraflı bir nükleer silah kontrolü anlaşmasıydı. Hepimiz İran’ın nükleer silah elde etmesinin tehlikelerini biliyoruz” dedi.

Anlaşmanın İran’la olan bütün sorunları çözmeyi amaçlamadığını belirten  Obama, anlaşma olmadan İran’ın istikrar bozucu girişimleri ile mücadele etme yeteneğinin de zayıflayacağını vurguladı.

aa