NATO Genel Sekreteri Rutte’den Türkiye’nin Savunma Sanayisi Devrimine Övgü
# NATO Genel Sekreteri Rutte’den Türkiye’nin Savunma Sanayisi Devrimine Övgü
Ankara Zirvesi ve Savunma Sanayisi
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Türkiye’nin savunma sanayisindeki devrim niteliğindeki gelişmelerine övgüler yağdırdı. Ankara’da 7-8 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek olan zirvede, Türkiye’nin en büyük savunma elektroniği şirketi ASELSAN’ın yenilikçi katkıları vurgulanacak. Rutte, Ankara Zirvesi’nin NATO’nun caydırıcılık, birliktelik ve savunma kapasitesini güçlendireceğini belirtti.
Savunma Yatırımlarında Tarihi Dönüşüm
Rutte, NATO’nun tüm müttefiklerini ve topraklarının her karışını savunmaya hazır olduğunu vurguladı. Zirveden en büyük beklentisinin savunma yatırımlarında önemli bir dönüşüm yaşanması olduğunu ifade etti. Lahey Zirvesi’nde, 2035 yılına kadar gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 5’inin savunmaya ayrılması kararlaştırıldı. Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya gibi ülkeler bu hedefin de üzerine çıkarken, Almanya’nın da 2029’a kadar savunma harcamalarını iki katına çıkarma hedefinde olduğu belirtildi.
Yenilikçi Çözümler ve Sanayi Devrimi
Rutte, savunma harcamalarındaki bu değişimin on yıl önce hayal bile edilemeyeceğini ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump’ın liderliğinin de bu dönüşümde belirleyici rol oynadığını dile getirdi. Avrupa ve Kanada’nın, savunma harcamalarında ABD ile aradaki farkı kapatma sürecine girdiğini ve NATO komuta yapısında daha fazla sorumluluk üstlendiğini vurguladı.
Rutte, transatlantik savunma sanayisinde köklü bir dönüşüm hedeflediklerini belirterek, “Gerçek bir transatlantik savunma sanayi devrimidir” ifadesini kullandı. Ankara Zirvesi’nde savunma sanayisi ile yenilikçi teknolojilerin öne çıkacağını ve savunma kabiliyetlerinin artırılacağını söyledi.
Güvenlik Tehditleri ve Bölgesel İşbirlikleri
Rutte, Rusya’nın uzun vadeli bir tehdit olmaya devam ettiğini ve Çin’in askeri kapasitesini hızla geliştirdiğini belirtti. Ayrıca, Kuzey Kore ve İran’ın da gündemlerindeki önemli başlıklar olduğunu ifade etti. Bu ülkelerin giderek daha yakın işbirliği içinde hareket ettiğini söyleyen Rutte, NATO’nun bu tehditlere karşı birlik içinde hareket etmesinin önemine değindi.
Türkiye ve Savunma Sanayisi
Rutte, Türkiye’yi ziyaret ettiğinde ASELSAN’da genç mühendislerle bir araya geldiğini ve Türkiye’nin savunma sanayisindeki devrimsel gelişmelerine şahit olduğunu anlattı. Ankara Zirvesi’nde, savunma sanayisindeki fırsatların sergileneceğini ve on milyarlarca dolarlık yeni sözleşmelerin açıklanacağını belirtti. Rutte, transatlantik savunma işbirliğinin hem güvenliği artıracağını hem de istihdam sağlayacağını ifade etti.
Son olarak, Rutte, NATO 3.0 sürecinin ABD’ye daha az bağımlı ancak ABD’nin ittifak içindeki güçlü konumunu koruduğu yeni bir yapıyı ifade ettiğini ve Ankara Zirvesi’nin bu kapsamlı dönüşüme yönelik ortak kararlılığın ortaya konacağı bir toplantı olacağını belirtti.
Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı