Dolar 44,4980
Euro 52,0709
Altın 6.789,38
BİST 13.548,99
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 12°C
Cum 10°C
Cts 13°C
Paz 15°C

‘Hafter’in amacı açıkça görülüyor’ dedi, çağrı yaptı

Millet, uluslararası toplumun da bu süreçte “BM’nin ardında sözde değil hakiki şekilde birleşmesi” gerektiğinin altını çizdi.

‘Hafter’in amacı açıkça görülüyor’ dedi, çağrı yaptı
09/05/2020 18:16
A+
A-

‘Hafter’in amacı açıkça görülüyor’ dedi, çağrı yaptı

İngiltere’nin eski Trablus Büyükelçisi Peter Millet, Libya’daki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in ülkeye istikrar getireceğini düşünerek ona destek veren Avrupa ülkelerinin, bu düşüncelerini gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Millet, Avrupa’da farklı ülkelerin kendi siyasi ve ticari çıkarları temelinde oluşan karmaşık nedenlerle Hafter’e destek verdiğini belirtti.

Millet, “Bazı ülkeler, Hafter’in terörle mücadele iddiasını desteklenmeye değer bir dava olarak görmeye karar verdi. Belki onu desteklemenin bu sorun ve bölünmüş ülkeye istikrar getirebileceğini düşündüler. Ancak şimdi Hafter’in amacının gücü ele geçirmek olduğu açıkça görüldüğüne göre bu yargılar yeniden değerlendirilmeli.” dedi.

Libya’da tek çözümün Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde ülkedeki siyasi, kabilesel, toplumsal ve ekonomik grupları mümkün olduğunca geniş bir biçimde içine alan bir süreç olduğunu söyleyen Millet, “Bu, Libyalıların ortak ulusal çıkarına odaklanan yavaş bir barışma süreci olmalı. Farklı kabilesel, bölgesel ve askeri grupları ortak, ulusal bir anlatı içinde toplamalı.” ifadesini kullandı.

Millet, uluslararası toplumun da bu süreçte “BM’nin ardında sözde değil hakiki şekilde birleşmesi” gerektiğinin altını çizdi.

  • İNGİLTERE’NİN POZİSYONU

İngiltere’nin Libya’daki siyasi mutabakatı ve Libya Hükümeti’ni desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Millet, “İngiltere, BM’nin barış çabalarını da tutarlı bir şekilde destekledi. Bunu yapmayı da aktif ve görünür biçimde sürdürmeli.” dedi.

Millet, Libya’daki siyasi mutabakatı sabote eden Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’e ve aralarında Salih Badi’nin de bulunduğu milis liderlerine karşı yaptırımlar getirildiğine, bu yaptırımların uluslararası toplumun elindeki ana araç olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Siyasi süreci reddetmesi ve Trablus’a yönelik ayrım gözetmeyen bombardımanı göz önüne alındığında, Hafter’e de yaptırım uygulanması için güçlü bir zemin var. Bununla birlikte Hafter’in destekçilerinin, yaptırım uygulanmasını engellemeye çalışmasını bekliyorum.”

  • KİMYASAL SİLAH

Millet, Hafter saflarında savaşan Rus güvenlik şirketi mensuplarının Trablus’ta kimyasal sinir gazı kullandığı iddiasıyla ilgili olarak da BM Libya Özel Temsilci Vekili Stephanie Williams’ın bu konuda dile getirdiği kaygılara katıldığını söyledi.

Williams’ın haklı bir biçimde Libya’nın kimyasal silah kullanımı konusundaki anlaşmalara taraf olduğunu hatırlattığını aktaran Millet, Kimyasal Silahları Önleme Örgütünün bu konuyu soruşturma yetkisi bulunduğunun altını çizdi.

Libya Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa, Hafter saflarında savaşan Rus güvenlik şirketi Wagner mensuplarının geçen ay Trablus’un güneyindeki Salahaddin bölgesinde Libya Ordusuna karşı kimyasal sinir gazı kullandığını açıklamıştı.AA

Kaynak: Türkgün / AA