Fransa Mali’ye askeri birlik gönderdi
Mali’de hükümet ile isyancı silahlı gruplar arasında devam eden çatışmalara müdahale kararı alan Fransa, Mali’ye askeri birlik gönderdi.
Fransa, Mali’ye askeri birlik gönderdi. Fransız ordusu, Mali’nin kuzeyindeki isyancı ve silahlı gruplara yönelik hükümet güçlerinin düzenlediği operasyona katıldı.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın sürpriz bir kararla ülkesinin Mali’deki çatışmalara müdahale edeceğini açıklamasının ardından, Mali’nin kuzeyindeki isyancı ve silahlı gruplara yönelik hükümet güçlerinin düzenlediği operasyonlara Fransız ordusu da katıldı. Söz konusu grupların komuta merkezlerine yönelik hava destekli operasyonlarda ağır yaralanan bir Fransız pilot öldü. Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, düzenlenen operasyonlarda üç ayrı kampın bombalandığını bildirdi.
MALİ ORDUSU KONNA KENTİNİ ELE GEÇİRDİ
Batı Afrika ülkesi Mali’de ordu birliklerinin, kuzeydeki Konna kentini silahlı gruplardan geri aldığı bildirildi. Mopti bölgesi askeri harekat merkezinde yetkili komutan Liftinanet Osman Fani, ”Çatışmalarda 100’den fazla silahlı isyancı öldürerek şehri tamamiyle ele geçirdik” dedi. Öte yandan Ensaruddin hareketi komutanlarından Ömer Veled Hamaha son 24 saat içinde iki Fransız helikopteri düşürdüklerini ileri sürdü.
FRANSA’DAN GÜVENLİK ALARMI
Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Mali ve Somali’ye yönelik askeri müdahalelerin ardından ülkedeki güvenlik önlemlerinin artırılacağını açıkladı. Hollande, özellikle toplu taşımacılık ve kamu binalarına yönelik güvenlik önlemlerin en üst seviyeye çıkartılacağını söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı, ülkesini yurt içi ve yurt dışında terörizme karşı kararlılıkla mücadele edileceğini söyledi.
Bu arada Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, Mali’nin kuzeyindeki silahlı gruplara Fransa liderliğinde yapılan askeri müdahele için ülkeye 500 asker gönderme kararı aldı.
