Dolar 44,3176
Euro 51,0321
Altın 6.551,70
BİST 13.047,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Cum 7°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 12°C

ABD Büyükelçisi Barrack: Türkiye, Gazze’deki uluslararası güce dahil olsun

ABD Büyükelçisi Barrack: Türkiye, Gazze’deki uluslararası güce dahil olsun
11/12/2025 12:46
A+
A-

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Barrack, Gazze Şeridi’nde BM Güvenlik Konseyi onayıyla kurulması planlanan uluslararası güce Türkiye’nin de katılmasını önerdi. Barrack, Türkiye’nin “bölgedeki en büyük ve en etkili kara gücüne sahip olduğunu” ve ayrıca “Hamas ile diyalog kanallarına sahip bulunduğunu” belirtti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye’nin Gazze Şeridi’nde görevlendirilmesi planlanan uluslararası güce dahil edilmesi önerisinde bulundu.
İsrailli gazeteci Amichai Stein, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Barrack’ın The Jerusalem Post gazetesinin Washington’da düzenlediği konferansta Gazze’de kurulması planlanan ve BM Güvenlik Konseyi’nin onayını alan uluslararası güç konusunda açıklamalarda bulunduğunu aktardı.

Barrack, Türkiye’nin Gazze’deki konuşlandırılması planlanan uluslararası güç içerisinde yer almasını önerdiklerini ifade etti.

Türkiye’nin “bölgedeki en büyük ve en etkili kara gücüne sahip olduğunu” ve “Hamas ile diyalog içerisinde” olduğunu aktaran Barrack, “Bu yüzden, tansiyonu düşürmeye yönelik bir güç içerisinde yer almaları faydalı olabilir.” ifadelerini kullandı.

– GAZZE İÇİN GEÇİCİ YÖNETİM PLANI
BM Güvenlik Konseyi, 17 Kasım’da, ABD tarafından sunulan 2803 sayılı karar tasarısını kabul ederek, 2027 sonuna kadar görev yapacak uluslararası geçici bir güç kurulmasına onay vermişti.

Karara göre Gazze, geçiş döneminde teknokratlardan oluşan, siyasi nitelik taşımayan bir kurul tarafından yönetilecek.

Bu yapı, uluslararası aktörlerin de yer aldığı ve Barış Kurulu olarak adlandırılan yeni bir geçiş otoritesinin gözetiminde işleyecek. Kurula ABD Başkanı Trump başkanlık edecek, bazı devlet liderlerinin yanı sıra eski İngiltere Başbakanı Tony Blair de yapıda yer alacak.

– GAZZE’DE ATEŞKES VE ESİR TAKASI ANLAŞMASI
ABD Başkanı Donald Trump, 9 Ekim’de Mısır’da devam eden müzakerelerde İsrail ile Hamas’ın Gazze’de ateşkes planının ilk aşamasını onayladığını duyurmuştu. Müzakerelerin yapıldığı Mısır’da imzalanan anlaşma İsrail hükümetinin onayıyla 10 Ekim’de devreye girmişti. İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde varılan ateşkese rağmen zaman zaman çeşitli iddialarla Filistinlileri hedef alan saldırılarda bulunuyor.

 

Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı