Türkiye’nin Libya’daki İstikrar Üzerindeki Rolü
# Türkiye’nin Libya’daki İstikrar Üzerindeki Rolü
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Libya Özel Temsilcisi Hanna Serwaa Tetteh, Türkiye’nin Libya’daki istikrar üzerindeki kritik rolünü vurguladı. Türkiye’nin desteğinin Batı Libya’da sağlanan istikrarın temel taşlarından biri olduğunu ifade etti.
Türkiye’ye Teşekkür
Hanna Serwaa Tetteh, Antalya Diplomasi Forumu 2026’ya katılmak üzere Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette, Türkiye’nin Libya’daki katkılarını değerlendirdi. Tetteh, Türkiye’nin bölgede önemli bir istikrar sağlayıcı rol oynadığını belirterek, “Türkiye’nin desteği olmadan, özellikle Batı Libya’da şu anda sahip olduğumuz istikrarı yakalayamayacağımızı düşünüyorum.” dedi. Ayrıca, Türk yetkililerin, Libya’daki gerilimlerin tırmanmasını önlemede büyük rol oynadıklarını vurguladı ve “Ülkenin istikrarını desteklemek için burada yapılan çalışmalara minnettarım.” sözleriyle teşekkürlerini iletti.
Türkiye’nin Yatırımları ve İlişkileri Güçlendirme Çabaları
Tetteh, Türkiye’nin Libya’daki yatırımlarının ve özel sektör faaliyetlerinin, Libya’nın dış dünyayla bağlantısını güçlendirdiğini açıkladı. Bu süreçte, hem hükümetler düzeyinde hem de halklar arasında güçlü bağların bulunduğunu vurguladı. Bu bağlar sayesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da derinleştiğine dikkat çekti.
İkili İlişkilerin Önemi
Libyalı liderlerin, diğer ülkelerin liderleriyle de temas kurduklarını belirten Tetteh, ülkeler arası ikili ilişkilerin önemine vurgu yaptı. “Ülkeler, istedikleri gibi ikili ilişkiler kurabilirler. BM olarak bu ikili süreçlere dahil olmak bize düşmez ancak Libya ile iyi ilişkiler kurmak ve ortaklıklarını güçlendirmeye devam etmek isteyen tüm ülkelerden endişelerinin ne olduğunu anlayabilmemiz ve onların da bizim ne yapmaya çalıştığımızı anlayabilmeleri için işbirliği yapmalarını istiyoruz.” diye ekledi.
Tetteh’in açıklamaları, Türkiye’nin Libya’da oynadığı önemli rolün ve sağladığı katkıların, bölgedeki istikrar ve barış için ne denli kritik olduğunu gözler önüne serdi.
Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı