TÜRKİYE İLE SIRBİSTAN ARASINDA TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

Türkiye ile Sırbistan özellikle terör, organize suçlar, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu ve psikotrop maddeler ve bunların imalinde kullanılan ara kimyasallar ile ilgili suçlar olmak üzere ciddi suçlar ile mücadelede işbirliği.
Türkiye ile Sırbistan özellikle terör, organize suçlar, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu ve psikotrop maddeler ve bunların imalinde kullanılan ara kimyasallar ile ilgili suçlar olmak üzere ciddi suçlar ile mücadelede işbirliği yapacak.
10 Mart 2011 tarihinde Ankara’da imzalanan ve onaylanması uygun bulunan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sırbistan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Başta Terörizm ve Örgütlü Suçlar Olmak Üzere Ağır Suçlarla Mücadelede İşbirliği Anlaşması”nın onaylanması; Dışişleri Bakanlığının yazısı üzerine, Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırıldı.
Buna göre taraflar ilgili ulusal mevzuatları, yürürlükteki ulusal mevzuatlarına uygun şekilde, özellikle terör, organize suçlar, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, uyuşturucu ve psikotrop maddeler ve bunların imalinde kullanılan ara kimyasallar ile ilgili suçlar olmak üzere ciddi suçlar ile mücadelede işbirliği yapacak.
Taraflar, suçu önlemek, bastırmak ve suç soruşturmalarını yürütmek için işbirliğinde bulunacakları alanlar şöyle:
“Kara para aklama, siber suçlar, kültür ve tabiat varlıkları kaçakçılığı dahil olmak üzere sınırı aşan örgütlü suçlar, uyuşturucuların, psikotrop maddelerin ve bunların imalinde kullanılan ara kimyasalların yasa dışı üretimi ve kaçakçılığı, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı, silah mühimmat, patlayıcı, nükleer, radyoaktif ve toksit maddelerin yasa dışı ticareti, para, pasaport, vize ve diğer resmi evrakta sahtecilik, mali suçlar.”
Taraflar ayrıca terör eylemlerini önlemek, bastırmak ve terörizmin finansmanını engellemek için de işbirliğinde bulunacak.