Dolar 44,2976
Euro 51,3018
Altın 6.406,80
BİST 13.047,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Pts 10°C
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 14°C

MHP’li Koçak: Filistin devletinin kurulmasını savunmak kimseyi Yahudi düşmanı yapmaz

MHP’li Koçak: Filistin devletinin kurulmasını savunmak kimseyi Yahudi düşmanı yapmaz
20/04/2024 17:46
A+
A-

MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde konuştu. MHP’li Koçak, Avrupa’nın İsrail’e silah ihracatını durdurulması gerektiğini söyledi ve “Filistin devletinin kurulmasını savunmak kimseyi Yahudi düşmanı yapmaz” ifadelerini kullandı.

Milliyetçi Hareket Partisi Konya milletvekili Konur Alp Koçak, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisinde konuştu. Konuşmasında Filistin ve İsrail konularına yer verdi. “Altı aydan fazla zaman geçti. Aralarında uluslararası yardım görevlileri ve gazetecilerin de bulunduğu yaklaşık 34.000 sivil öldürüldü, yaklaşık 2 milyon insan zorla yerinden edildi. Sivillerin evleri ile hastane ve okul gibi yapılar kasten hedef alındı ve tahrip edildi.

Eğer Gazze’deki insani felakete içtenlikle cavep vermek istiyorsak, öncelikle şu konuda anlaşmalıyız: Filistinlileri desteklemek, onların haklarını korumak ya da bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını savunmak bizi Yahudi düşmanı yapmaz.

Filistinlilerin haklarını desteklerken aynı zamanda Netanyahu hükümetinin politikalarını da eleştirebiliriz. İsrail halkı bile Netanyahu hükümetini ağır ve giderek yaygınlaşan bir şekilde eleştiriyor ve protesto ediyor.

Ancak uluslararası toplum gerekli adımları atamıyor. Ancak bu kurum, yüce Meclisimiz, Avrupa’da ve ötesinde insan haklarını savunmanın öncüsü konumundadır. Dolayısıyla İsrail’in, Uluslararası Adalet Divanı’na göre soykırım suçu sayılması muhtemel olan korkunç, dehşet verici eylemlerine karşı sesimizi yükseltmek bizim için bir sorumluluktur.

Adından da anlaşılacağı üzere, insan haklarından ırk, din ve dil ayrımı olmaksızın her insanoğlu yararlanmalıdır.

Şimdiye kadar hayatta kalmayı başarabilenler için çok geç olmadan, bu insani felaketi sona erdirmek için bir şeyler yapmalıyız.

İsrail’e hâlâ ağır silahlar sağlayan Avrupa hükümetlerine karşı da sesimizi yükseltmeliyiz. Gazze halkına verilen desteğin bir göstergesi olarak bu çılgın savaş bitene kadar İsrail’e silah ihracatı durdurulmalıdır.

Çatışmanın yayılma riskinin bulunduğunu kabul etmeliyiz. İsrail’in Suriye’deki İran büyükelçiliğine saldırısı ve İran’ın misilleme yapması, olayların kolaylıkla ve hızla bölgesel bir savaşa dönüşebileceğini gösterdi. Bölgedeki istikrarsızlık aynı zamanda daha büyük küresel çatışmaları da tetikleme potansiyeli taşıyor.

Bu nedenle sevgili meslektaşlarım, İsrail’e daha fazla silah göndermemesi için hükümetlerinize baskı yapmalısınız. Şu anda daha fazla silah sağlanmasının daha fazla sivilin ölmesi ve Gazze’deki insani durumun daha da kötüleşmesi anlamına geldiğini unutmamalıyız. Buna izin vermemeliyiz” diye konuştu.

 

KAYNAK: Türkgün