MEHMET ŞIMŞEK DINLENDI IDDIASI ÜZERINE İNGILTERE’YE NOTA

Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2009 yılında İngiltere ziyareti sırasında dinlendiği iddialarıyla ilgili çok sert bir açıklama yaptı.
İngiltere’nin, 2009 yılında Londra’da yapılan G20 zirvesinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i gizli olarak dinlediği ortaya çıktı. Dışişleri Bakanlığı’ndan sert açıklama geldi.
Guardian Gazetesi Maliye Bakanı Şimşek’in telefonunun 2009 yılında İngiliz hükümetince dinlendiğini yazmasının ardından Ankara karıştı.
Dışişleri Bakanlığı olayı “doğruysa skandal” diye değerlendirirken, İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway Dışişleri Bakanlığı’na çağırılarak, “izahat notası” verildi.
Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz de İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na giderek, aynı nota ile İngiliz Hükümeti’nden izahat istedi.
Ankara bir de açıklama yaparak, “İddia doğruysa skandaldır. Bu konuda İngiliz makamlarının resmi ve tatmin edici bir açıklama sunması beklenmektedir” dedi.
O İDDİA NEYDİ?
Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Maliye Bakanı Şimşek, G20 zirvesine katılmak için Londra’ya geldiği sırada İngiltere’de hükümete bağlı iletişim ve istihbarat birimi GCHQ tarafından dinlendi. Gazeteye sızdırılan GCHQ raporunda, Şimşek’in dinlenme nedeninin savunma ve güvenlik amaçlı değil, “Ankara’nın mali denetim ve reformlara bakışının öğrenilmesi” amacı taşıdığı kaydedildi.
Haberde ayrıca, 2 Eylül 2009 tarihinde G20 zirvesi çerçevesinde yapılan maliye bakanları toplantısına katılmak için Londra’ya gelen Şimşek ve beraberindeki 15 kişilik heyetin, “Türkiye’nin diğer G20 ülkeleriyle işbirliği yapıp yapmayacağının anlaşılması” için de dinlendiğinin ortaya çıktığı bildirildi.
‘ARAŞTIRIYORLAR’
Konuyla ilgili ilk açıklama, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından “twitter” hesabından yapıldı. Şimşek, iddialarla ilgili, “Dışişleri ile temas halindeyiz. Konuyu araştırıyorlar. Bu iddialar doğru çıkarsa en sert şekilde kınanacak ve gereken yapılacaktır” paylaşımında bulundu.
‘SKANDAL’
Beklenen açıklama ise öğle saatlerinde geldi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İngiltere’den resmi ağızdan gelecek tatmin edici bir açıklama beklendiği vurgulanırken, gerekli diplomatik girişimlerin yapıldığı ifade edildi. Açıklamada şunlar yer aldı:
“The Guardian gazetesinin bugünkü sayısında Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek ve beraberindeki heyetin 2009 yılında G-20 toplantısı vesilesiyle İngiltere’yi ziyaretleri sırasında telefonlarının dinlendiğine ilişkin yer alan haberde dile getirilen iddialar kaygı vericidir.
Sözkonusu haberde yer verilen iddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde bunun öncelikle ilgili ülke açısından bir skandal teşkil edeceği aşikârdır. Uluslararası işbirliğinde karşılıklı güven, saygı ve şeffaflığın esas olması gereken bir ortamda, haberin doğru olması halinde, müttefik bir ülkenin böyle bir hareketinin kabul edilemez bulunacağı açıktır.
Bu konuda İngiliz makamlarının resmi ve tatmin edici bir açıklama sunması beklenmektedir. Nitekim bu konuda gerekli diplomatik girişimler yapılmıştır.”
NOTA VERİLDİ
Dışişleri Bakanlığı açıklama yapmanın yanı sıra, İngiltere hükümetine resmi izahat notası da verdi. Dışişleri Bakanlığı’na çağırılan İngiltere’nin Ankara Büyükelçisi David Reddaway’e, “Haberler doğru mu? İzahat verin” içerikli bir nota verildi.
Aynı nota Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz tarafından, İngiltere Dışişleri Bakanlığı’na da götürüldü.
ŞİMDİ NE OLACAK?
Ankara’nın izahat isteminin ardından Londra Hükümeti’nin Türkiye’ye yazılı ya da sözlü olarak yanıt vermesi gerekiyor. Eğer dinleme konusu doğruysa, çok iyi bir seyirde olan Türkiye-İngiltere ilişkileri büyük yara alacak. Diplomatik kaynaklara göre, İngiltere haberin doğruluğunu kabul etmesi durumunda, resmi olarak özür dileyecek ve bir daha böyle bir girişimde bulunulmayacağına dair “garanti” verecek.