Erdoğan ve Trump’tan kritik telefon görüşme Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdim
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi yaptı. İki lider, toplantıda Türkiye-ABD ilişkilerini ve geliştirilmesi gereken bölgesel ile küresel meseleleri masaya yatırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile gerçekleştirdiği görüşmede, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirme kararlılığını yineledi. Görüşmede savunma sanayi başta olmak üzere birçok alanda iş birliğinin artırılması yönünde somut adımların atılmaya devam edileceği vurgulandı.
Trump’ın Barış Yaklaşımına Destek
Erdoğan, Başkan Trump’ın küresel çatışmaların sonlandırılmasına dönük tutumunu olumlu karşıladıklarını ifade ederek, özellikle İran’la yürütülen nükleer müzakere süreci ile Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi için sergilenen diplomatik çabalara destek verdiklerini belirtti.
Gazze İçin Acil Ateşkes ve Yardım Çağrısı
Görüşmede, Gazze’de yaşanan insani felakete de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgedeki krizin kritik seviyelere ulaştığını söyledi. Erdoğan, insani yardımların kesintisiz biçimde ulaştırılmasının önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin ateşkesin sağlanması ve kalıcı barışın tesisi için her türlü desteğe hazır olduğunu bildirdi.
Suriye’de İstikrar Vurgusu
Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğünü koruma ve bölgede istikrarı tesis etme yönündeki kararlılığını da görüşmede dile getirdi. ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımların esnetilmesine yönelik girişimlerinin sürece olumlu katkı sunabileceğini ifade eden Erdoğan, barış ve istikrarın hem bölge hem dünya için hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi.
Trump’a Türkiye Daveti
Görüşmenin sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ı Türkiye’ye davet etti. Erdoğan, iki ülke arasındaki temasların en üst düzeyde sürdürülmesinin ilişkilerin geleceği açısından büyük önem taşıdığını belirtti.
Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok verimli bir görüşme gerçekleştirdim
ABD Başkanı Donald Trump, “Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya-Ukrayna Savaşı, Suriye, Gazze ve daha birçok konuda çok iyi ve verimli bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim” açıklamasını yaptı.
ABD Başkanı Donald Trump görüşmeye ilişkin açıklamasında, “Cumhurbaşkanı beni ileri bir tarihte Türkiye’ye davet etti ve aynı şekilde kendisi de Washington D.C.’ye gelecek. Başkan olarak görev yaptığım dört yıl boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerim mükemmeldi” dedi.
Erdoğan ve Trump’tan kritik telefon görüşmesi: Türkiye-ABD ilişkileri masada!
“Erdoğan ile çalışmayı dört gözle bekliyorum”
Donald Trump ayrıca, “Her halükarda, Rusya ile Ukrayna arasındaki saçma ve ölümcül savaşın sona erdirilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çalışmayı dört gözle bekliyorum.” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi yaptı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamada bulundu:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Bugün ABD Başkanı Değerli Dostum Sayın Donald Trump’la yaptığımız telefon görüşmesi oldukça verimli, kapsamlı ve samimiydi.
Görüşmemizde Gazze’de gittikçe kötüye giden insani durum başta olmak üzere Suriye, Rusya – Ukrayna Savaşı, küresel ticaret, İran ile ABD arasında devam eden müzakereler ve daha birçok bölgesel ve küresel meseleyi istişare ettik.
Sayın Trump ile başta savunma sanayii ve ticaret olmak üzere Türkiye-ABD münasebetlerini geliştirme irademizi teyit ettik.
Başkan Trump’ın dünyamızda süregelen çatışma ve savaşları bitirme yönündeki çabalarını takdirle karşıladığımı, Türkiye olarak bölgemizde barış, istikrar ve huzur ortamının tesisi için gereken desteği vermeye hazır olduğumuzu vurguladım.
Değerli dostumu en kısa sürede Türkiye’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağımı ifade ettim, kendisi de bizleri ABD’ye davet etti.
İnşallah Dostum Trump’la kısa sürede bir araya gelmeyi ümit ediyor, görüşmemizin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. dedi.
Kaynak: Türkgün / Anadolu Haber Ajansı
