Dolar 44,3176
Euro 51,0321
Altın 6.551,70
BİST 13.047,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Cum 7°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 12°C

DAVUTOĞLU: MISIR’DA YAŞANANLAR 28 ŞUBAT’A ÇOK BENZIYOR

DAVUTOĞLU: MISIR’DA YAŞANANLAR 28 ŞUBAT’A ÇOK BENZIYOR
06/07/2013 17:29
A+
A-

Dışışleri Bakanı Davutoğlu, “Mısır’dan en fazla oy almış siyasi hareket ve lider, gayrı meşru ilan edilmek isteniyor. Bizim 28 Şubat’a bu anlamda çok benziyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, TRT’de katıldığı bir televizyon programında, Mısır’da ordunun yönetime el koymasını ve ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Mısır’ın, Mısır halkının, Arap dünyasının hatta Müslüman Kardeşler’in de büyük bir devinim içinde olduğuna dikkati çeken Bakan Davutoğlu, Müslüman Kardeşler’in ilk kez bu kadar uzun muhalefet dönemlerindan sonra iktidar olduğunu ve siyasi realiteyle karşılaştığını söyledi.

Davutoğlu, bütün 100 yıllık serüvenini muhalefet olarak geçiren bir hareketin halk desteğiyle iktidar olma şansı bulduğunu ancak onlara sadece 1 yıl tanındığını belirtti.

Türkiye’de de benzer meydan okumalara maruz kalındığını ifade eden Davutoğlu, karşılaştırmayı şu sözlerle yaptı:

“Biz de benzer meydan okumalarla karşı karşıya kaldık on yıl içinde. Dikkat ediniz hem günlük ortaya çıkan dış politika, ekonomi, iç siyaset sorularına cevap bulmaya çalıştık hem de devletin bu demokratik zihniyetle yeniden inşası konsunda reformlar yapmaya çalıştık. Şimdi Müslüman Kardeşler’i bir dezavantajı Türkiye’dekinin aksine herhangi bir demokratik tecrübe imkanı bulamadıkları için bir anda kendilerini yeniden yapılandırmadan Mısır’ı yeniden yapılandırmak gibi büyük bir mesuliyetle karşı karşıya kaldı. Türkiye’de bu düşünsel ve siyasal anlamda 1946’dan beri hatta daha önce, İkinci Meşrutiyet’ten beri gelen siyasi değişimler ve dönüşümler Türkiye’de siyasi bir birikim oluşturmuştu.”

28 Şubat’a çok benziyor

“Mısır’da en önemli şey şu, meşruiyet meselesi” diyen Davutoğlu, “Bu darbe ile Mısır’dan en fazla oy almış bir siyasi hareket ve bir lider gayrı meşru ilan edilmek isteniyor. Yani bir anda meşru siyasal alanın dışına itiliyor. Bizim 28 Şubat’a bu anlamda çok benziyor” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, “Mısır’da atılması gereken ilk adım Mursi’nin seçilmiş bir lider olarak ve Hürriyet ve Adalet Partisi’nin siyasal süreçlere dönmesinin temin edilmesidir.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin ilkesel tutumu

Davutoğlu, dün Singapur’da bir araya geldiği dışişleri bakanlarıyla görüşmesinde bazılarının sitemkar biçimde “Türkiye bir tarafı mı tutuyor?” diye sorduklarını, kendisinin de cevaben “Hayır seçilmiş kişi Baradei olsaydı Baradaei karşısında bu haksızlık yapılmış olsaydı biz ilkesel olarak yine aynı yerde dururduk” yanıtını verdiğini aktardı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, “Mısır’da müttefik kaybettik gibi bir kanaatte değilim. Köprünün altından daha çok sular geçer.” dedi.

 

aa