Dolar 44,6144
Euro 52,4639
Altın 6.812,73
BİST 14.073,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Az Bulutlu
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Paz 14°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 18°C

ÇAVUŞOĞLU: ‘RUSYA VE ABD ARASINDA TERCİH YAPMA DURUMUNDA DEĞİLİZ’

ÇAVUŞOĞLU: ‘RUSYA VE ABD ARASINDA TERCİH YAPMA DURUMUNDA DEĞİLİZ’
09/04/2017 22:32
A+
A-

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ‘Rusya ve ABD arasında tercih yapma durumunda olan bir ülke değiliz.

Bu son olayda ABD’nin rejime (Esed rejimi) yönelik müdahalesini destekledik. Yani iki ülke arasında taraf tutma diye bir şey yok.’ dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce Antalya’nın Alanya ilçesinde bir otelde düzenlenen organizasyonda Antalya, Isparta ve Burdur’da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, “Şu anda biz Rusya ve ABD arasında tercih yapma durumunda olan bir ülke değiliz. Biz ilişkilerimizi dengeli bir şekilde götürmek durumundayız. Bu son olayda ABD’nin rejime (Esed rejimi) yönelik müdahalesini destekledik. Yani iki ülke arasında taraf tutma diye bir şey yok.” ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda özellikle bazı ülkelerin ABD dahil ‘Rejimin geleceğine Suriye halkı karar versin.’ demeye başladığını belirten Bakan Çavuşoğlu, “Bu, Esad’ı daha da cesaretlendirdi. Yani bu kadar insanı öldüren, insanlık suçu, savaş suçu işleyen bir rejimi meşrulaştırmaya çalışırsanız o zaman o rejim öldürmeye devam eder. Hele hele bir taraftan IŞİD, bir taraftan rejim alternatifi yok gibi düşünürseniz, rejim de derki ‘Beni tercih edecek herkes.’ Ama öyle değil, iki şeytandan birini tercih etmek zorunda değil Suriyeliler. Pekala, IŞİD’i hep birlikte yok edebilirsiniz, pekala bu rejim gidebilir.” şeklinde konuştu.

“İki şeytandan birini tercih etmek zorunda değil Suriyeliler”

Çavuşoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

“Bir taraftan IŞİD bir taraftan rejim, baş alternatif yok gibi düşünürseniz, rejim de der ki ‘Beni tercih edecek herkes.’ Ama öyle değil, iki şeytandan birini tercih etmek zorunda değil Suriyeliler.”

Görüştüğü dışişleri bakanları ile ilgili olarak da Çavuşoğlu, “Hepimizin ortak fikri artık Esad’ın burada kalmaması, kalırsa da barışın olmayacağı. Suriye’nin istikrarı bir an önce bu adımları atmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Suriye’de BTÖ’yü birbirine kaptırmamak için rekabet ediyorlar”

Çavuşoğlu, “Rusya ile ABD şu anda Suriye’de BTÖ’yü birbirine kaptırmamak için rekabet ediyor. Böyle rekabetlerin Suriye’ye de bölgeye de bir faydası yok. Açık açık düşüncelerimizi söylüyoruz, böyle bir rekabet var. Soruyoruz niye destekliyorsunuz diye. ‘Ben bırakırsam diğerine gider.’ Diğeri de aynı şeyi söylüyor. Terör örgütü üzerinden iki süper gücün rekabet etmesi gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. Bu, bir acziyettir.” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

“Göç hareketliliğine karşı daha güvenli bölgelerde, Suriyelileri tekrar yerleştirip ve gerekli imkanları sağlamamız lazım. Esasen güvenli bölge projesi bugün, her zamankinden daha elzem hale gelmiştir.”

AA